Matteo Salvini pyrkii Euroopan äärioikeiston johtajaksi – ”Teemme kaikkemme, jotta Italia olisi jälleen suuri”

Oikeistopopulistinen Lega on kaksinkertaistanut kannatuksensa ja noussut maan suurimaksi puolueeksi.

Italian varapääministeri Matteo Salvini ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán löysivät toisensa elokuussa 2018 Milanossa. Miehet rakentelivat eurooppalaiselle äärioikeistolle uutta strategiaa ja päättivät tehdä toukokuisista Euroopan parlamentin vaaleista kansanäänestyksen maahanmuutosta.

”Me haluamme turvata rajamme ja taistella Emmanuel Macronin ja George Sorosin maahanmuuttomyönteistä politiikkaa vastaan”, Salvini sanoi tapaamisen jälkeen.

Orbán oli samoilla linjoilla. Hän ylisti Salvinia ”sankarikseen”, vaikka miesten välillä on myös merkittäviä poliittisia erimielisyyksiä.

Salvini vaatii, että muut EU-maat ottaisivat vastaan osan Italiaan Välimeren takaa tulleista turvapaikanhakijoista. Orbán vastustaa eurooppalaista taakanjakoa.

Italia on yksi EU:n perustajavaltioista. Salvini väittää, että unionia pitkään hallinneet keskustaoikeisto ja keskustavasemmisto ovat tuhonneet sen alkuperäisen idean. Nyt hän pyrkii yhdistämään eurooppalaisen laitaoikeiston voittaakseen Euroopan parlamentin vaalit.