Päivän kuvat: Japanilaiset etsivät kadonneita ja kuolleita - katastrofi historian kallein

Japani
Teksti
Juho Salminen
Kachiko Endou (vas.) etsii kadonnutta siskoaan tulvivalta riisipellolta Miyagin maakunnassa 31. maaliskuuta. Kuvat AFP / Lehtikuva.

Japanin maanjäristyksestä ja tsunamista on huomenna kulunut kolme viikkoa. Raunioita ja romua on ympäriinsä vielä valtavat määrät, ja toiveet eloonjääneiden löytämisestä ovat jo hiipuneet.

Nyt Japanissa keskitytään kuolleiden etsimiseen ja samaan aikaan aletaan suunnitella jälleenrakentamista. Hallitus pohtii muun muassa erityisveroa rakennustöiden rahoittamiseksi.

Kuolleiden ja kadonneiden määrä on noin 28 000. Se tarkoittaa, että maaliskuun 11. päivän katastrofi oli Japanin tuhoisin luonnononnettomuus sitten vuoden 1923 järistyksen.

Yli 173 000 ihmistä asuu edelleen väliaikaismajoituksessa.

Tuoreimpien arvioiden mukaan Japanin tsunami on maailmanhistorian kalleimmaksi käyvä luonnonkatastrofi. Sen vahingot noussevat yli 300 miljardiin dollariin. Vertailun vuoksi: vuoden 2005 hurrikaani Katrina Yhdysvalloissa aiheutti tuhoa 81 miljardin dollarin edestä.

Lue myös: Japanin ydinturma: Tasapainoilua jäähdytyksen ja vuodon välillä – tarkka tiedotus mahdotonta

Sotilaat etsivät uhreja romun seasta Otsuchin kaupungissa Iwaten alueella. Tsunami kuljetti taustalla näkyvän laivan majatalon katolle.
Hiroshi Matsukawa käy läpi kotinsa raunioita Ohmagarissa 31. maaliskuuta. Kuvaushetkellä hän oli juuri löytänyt tyttärensä todistuksen.
Tsunamista selviytynyt nainen etsii valokuva-albumeitaan ja perintöesineitään väliaikaissuojan ulkopuolella Otsuchissa 31. maaliskuuta.
Lähde: Reuters