Päivän kuvat: Burka ja niqab ovat nyt kiellettyjä Ranskassa - mitä ne ovat?

burka
Teksti
Juho Salminen
Huntukieltoa vastustava mielenosoitus Pariisissa 11. huhtikuuta. Kuvat Bertrand Guay / AFP / Lehtikuva.

Ranskassa on tänään astunut voimaan huntukielto. Se tarkoittaa, että kasvoja peittäviä huntuja ei saa enää käyttää julkisilla paikoilla.

Pariisissa nähtiin ensimmäiset pidätykset asiaan liittyen. Notre Damen kappelin edustalla järjestettiin lakia vastustava mielenosoitus, josta pidätettiin kaksi niqab-huntua käyttänyttä naista. Niqab on huntu, joka jättää näkyviin vain silmät.

Hunnut

Poliisin mukaan naiset pidätettiin siksi, että he osallistuivat luvattomaan mielenosoitukseen eivätkä suostuneet poistumaan – ei siksi, että heillä oli yllään niqab. Uutistoimisto AFP:n mukaan mielenosoituksessa pidätettiin myös kaksi muuta naista.

Rangaistuksena hunnun käytöstä voi saada 150 euron sakot. Ankaramman rangaistuksen saa, jos pakottaa toisen ihmisen käyttämään niqabia tai burkaa. Silloin on tiedossa selvästi isommat sakot tai jopa vankeutta.

Kenza Drider puhuu toimittajille Pariisissa 11. huhtikuuta. Hänestä on tullut mediassa Ranskan tunnetuin niqabin käyttäjä.

Päätös huntukiellosta tehtiin syksyllä 2010. Lakia on arvosteltu useista näkökulmista.

Kriitikkojen mielestä täyskielto on turhan järeä ase pientä vähemmistöä vastaan. On arvioitu, että täyshuntuja Ranskassa käyttää vain kaksituhatta musliminaista. Arvostelu on kohdistunut myös siihen, että kiellolla ei saada näiden naisten asemaa parannettua, heidät vain poistetaan katukuvasta.

Ranskan hallitus on perustellut lakia sillä, että täyshuntu ei sovi ranskalaiseen yhteiskuntaan ja tasa-arvokäsitykseen.

Lähde: BBC, AFP

Aiheesta lisää
Kartta: Euroopan identiteettikriisin oire – hunnut ja kiellot (Suomenkuvalehti.fi 15.11.2010)