Päivän kuva: Muslimeja kehotetaan armollisuuteen ramadanin aikana - Hamas vapautti vankeja

Fatah
Teksti
Pekka Anttila
Ramadan
Indonesialaiset muslimit lukevat Tarawih-iltarukousta pyhän ramadan-kuukauden alkajaisiksi Jakartassa. Kuva Achmad Ibrahim / AP / Lehtikuva.

Kuukauden kestävä muslimien pyhä paastokuukausi ramadan alkoi keskiviikkona eri puolilla maailmaa. Ramadanin tarkoituksena on puhdistaa ruumis ja sielu sekä ymmärtää köyhiä ja nälkäisiä. Ramadan-paasto on muslimeille yksi tärkeimmistä tavoista harjoittaa uskontoaan.

Keskiviikkona uskonnolliset johtajat kehottivat muslimeja armollisuuteen ramadanin aikana. Hamas-järjestö ilmoitti vapauttavansa sata vankia pyhän kuukauden kunniaksi Gazassa. Vapautettujen joukossa oli kilpailevaan Fatah-puolueeseen kuuluvia poliittisia vankeja.

Paastokuukauden aikana syöminen, juominen, tupakointi ja seksuaalinen kanssakäyminen on kiellettyä valoisaan aikaan. Tämän vuoksi ramadanin vietto Suomessa on erityisen haasteellista sen osuessa kesäkauteen. Paasto alkaa perinteen mukaan aamunkoiton aikaan ja päättyy auringon laskiessa. Ruokailu on sallittua vain pimeään vuorokaudenaikaan.

Ramadan on pakollinen aikuisille muslimeille, joiden terveys sallii paastoamisen.

Milloin on ramadan-kuukausi?

Ramadanin ajankohta riippuu kuun liikkeistä, sillä islamilainen kalenteri on puhdas kuukalenteri. Tämän vuoksi juhla ei ole vuosittain samana vuodenaikana, vaan siirtyy joka vuosi 11 päivällä taaksepäin. Ramadan kiertää noin 30 vuoden kuluessa kaikkien vuodenaikojen ympäri.

Tänä vuonna paastokuukautta vietetään 11. elokuuta ja 9. syyskuuta välisenä aikana.

Ramadanin päätyttyä järjestetään id al-fitr -juhlia, jolloin muslimit kokoontuvat yhteen suvun kanssa ja antavat lahjoja läheisilleen.

Suomessa on arviolta noin 30 000 muslimia.

Lähde: AFP

Muualla netissä: Näin ramadan vaikuttaa helsinkiläisen bussinkuljettajan elämään. (YLE Uutiset 11.8.2010)