Päivän kuva: hirmumyrsky Yasi lähestyy tulvan uittaman Australian rannikkoa

Australia
Teksti
Pekka Anttila
Yasi-hirmumyrsky Nasan satelliittikuvassa 30. tammikuuta 2011. Kuva AFP / Lehtikuva.

Australiassa on evakuoitu tuhansia ihmisiä rajua vauhtia lähestyvän hirmumyrskyn vuoksi. Viranomaiset ovat tyhjentäneet hotelleja, sairaaloita ja koteja Yasiksi nimetyn trooppisen myrskyn tieltä. Sen ennustetaan iskevän Queenslandin maakuntaan aikaisin torstai-aamuna.

Tiistain kuluessa hirmumyrsky keräsi voimia merellä ja vyöryi kohti turistien suosimia merenrantakaupunkeja. Yasi on tällä hetkellä noin tuhannen kilometrin päässä rannikosta, mutta lähestyy 35 kilometrin tuntivauhtia.

Queenslandin pääministeri Anna Bligh varoitti, että myrsky on mittasuhteiltaan valtava ja hengenvaarallinen.

”Myrsky saattaa voimistua kuolettaviin mittasuhteisiin ja siihen on suhtauduttava äärimmäisen vakavasti”, Bligh kertoi uutistoimistojen mukaan.

Yasi on poikkeuksellisen vaarallinen, sillä sen ennustetaan iskevän alueelle, jossa asuu yli 400 000 ihmistä. Tuulien voimakkuus saattaa nousta jopa 250 kilometriin tunnissa.

Viranomaiset ovat määränneet kaksi Cairnsin rantakaupungin sairaalaa evakuoitavaksi. Cairns sijaitsee 650 kilometrin pituisella rantavyöhykkeellä, jonne Yasin ennustetaan iskevän. Alueella on yli 122 000 asukasta.

Armeijan lentokoneet on määrätty kuljettamaan noin 250 potilasta kaupungin sairaaloista. Jopa 2,5 metrin korkuisen hyökyaallon pelätään hukuttavan alleen koko Cairnsin keskustan.

Useat lentoyhtiöt ilmoittivat alkuviikosta lisäävänsä lentojen määrää, jotta asukkaat ja turistit saataisiin turvaan.

Yasin reitillä on myös alavalla maalla sijaitseva Townsvillen rannikkokaupunki. Paikallisen Courier Mail-lehden mukaan pakolliset evakuoinnit kaupungissa käynnistetään keskiviikko-aamuna. Poliisin ja armeijan työntekijät ryhtyvät varoittamaan asukkaita lähestyvästä hirmumyrskystä kiertämällä talosta toiseen ja koputtelemalla asukkaiden oviin.

Keskiviikko-aamuna kaupungin lähistöllä avataan kahdeksan evakuointikeskusta, jonne asukkaiden käsketään hakeutuvan aamuyhdeksään mennessä.

Kissoja ja koiria siirrettiin kodeistaan ilmateitse jo tiistaina.

Townsvillen asukkaille on avattu internetiin katastrofi-sivusto, jonka kautta ihmiset voivat seurata myrskyn kehittymistä.

Uusi luonnonmullistus iskee Australiaan, joka on vasta hiljalleen toipumassa ennätystulvista, jotka peittivät alleen ja tuhosivat kymmeniätuhansia koteja sekä aiheuttivat yli 30 ihmisen kuoleman joulukuusta lähtien.

Lähde AFP