Miinalaiva Pohjanmaa lähestyy, merimiehet hikoilevat maatöissä

Djibouti
Teksti
Hannu Pesonen
Djibouti
Öljyä koneisiin. Komentaja Juha Lehtinen (vas.) ja koko Pohjanmaan tukiosasto Djiboutissa ahkeroi selkä märkänä ja rukkaset rutussa ennen miinalaivan satamaan tuloa. Kuva Hannu Pesonen.

Ensimmäinen näky jokaiselle Afrikan sarveen Djiboutiin lentokoneella saapuvalle on Suomen leijonavaakunainen sotalippu. Se hulmuaa heti kansainvälisen lentokentän kiitotien vieressä. Näky on ainutlaatuinen tällä mantereella.

Lipun alla ahkeroi Suomen eli miinalaiva Pohjanmaan kansallinen tukiosasto. Pienessä konttitukikohdassa on huhkittu viime päivät tulisella kiireellä. Suomalaisalus saapuu huomenna Djiboutiin liittyäkseen EU:n merivalvontahankkeeseen Atalantaan, joka pyrkii torjumaan somalimerirosvojen hyökkäykset Arabianmerellä ja Intian valtamerellä.

Onnistunut satamakäynti edellyttää pitkää ja huolellista valmistelua. Pohjanmaahan lastataan paikallisten ruokatäydennysten lisäksi pari kontillista elintärkeää huoltotavaraa. Polttoöljyä tynnyrikaupalla, viestilaitteita, merivedestä makeaa vettä puhdistavan laitteen suodattimia, käsidesiä, juomavettä…

Kaikki siirretään viiden miehen voimin konteista autonlavalle ja satamaan. Siinä huhkivat rinta rinnan työrukkaset kourassaan niin komentaja, kapteeniluutnantti, suomalaisten Tsadin YK-joukkojen johtajana aiemmin toiminut komentajakapteeni ja sotilasvirkamiehet. Hiki valuu valtoimenaan Djiboutin pölyisessä helteessä.

Vastavuoroisesti Pohjanmaa jättää Djiboutiin maayksikölle vuorellisen merimiessäkkejä.

”Niissä ovat miehistön talvivaatteet. Niitä ei toimialueella tarvita”, hymähtää kansallisen tukiosaston komentaja Juha Lehtinen.

Lue kaikki miinalaiva Pohjanmaasta kertovat jutut täältä.

Hannu Pesonen, Djibouti