Miinalaiva Pohjanmaata tarvitaan, merirosvous Somalian rannikolla kiihtyy

merirosvot
Teksti
Hannu Pesonen
Pohjanmaa
Miinalaiva Pohjanmaa lähti Upinniemestä kohti Somalian rannikkoa 5. tammikuuta. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.

Somalian rannikon tukikohdistaan Arabianmerelle ja Intian valtamerelle iskevät merirosvot eivät hellitä.

Kansainvälisten suojelutoimien tehostumisesta huolimatta laivakaappaukset Arabianmerellä ja Intian valtamerellä ovat taas kiihtyneet parin viime kuukauden aikana. Pelkästään tammikuussa on kaapattu kuusi alusta.

Kaikkiaan merirosvojen vankeina on nyt 31 alusta ja 748 miehistön jäsentä, laskee EU Navfor – selvästi enemmän kuin vuosi sitten.

EU Navfor on Euroopan unionin ensimmäinen merillä toimiva kriisinhallintaoperaatio. Se on kahden vuoden ajan suojellut merirosvojen pääkohteisiin kuuluneita Maailman elintarvikejärjestön WFP:n avustusruokakuljetuksia Somaliaan ja valvonut rannikkovesiä. Yhtään Operaatio Atalantan saattamaa WFP:n alusta ei ole kaapattu, mutta merirosvot ovat oppineet nopeasti hakemaan saalista muualta kun niiden suojelureiteiltä.

Uusi hälyttävä piirre on, että merirosvot siirtävät toimintaansa entistä enemmän rannikolta avomerelle sekä etelämmäksi, aina Mosambikin edustalle asti. Kohteina ovat alukset, jotka eivät syystä tai toisesta toimi yhteistyössä kansainvälisten suojelijoiden kanssa.

Kansainvälisten sota-alusten on seurattava perässä. Toiminta-alue on valtava: EU Navforin noin kymmenen aluksen valvonta-alue kattaa jo nyt neljä miljoonaa neliökilometriä – kaksitoista Suomea. Joukkoon liittyy ensi viikolla myös miinalaiva Pohjanmaa. Suomen merivoimien lippulaivan kolmen kuukauden urakka on tärkeä: se paitsi suojelee WFP:n avustuskuljetuksia myös vapauttaa suurempia sota-aluksia aavoille ulapoille.

Merirosvous ei lakkaa, ennen kuin kuriin saadaan sen perussyy, Somalian 20 vuotta jatkunut sekasortoinen sisällissota. Eri asejoukkojen valvomassa maassa ei ole toimivaa hallitusta, työpaikkoja tai uskoa parempaan tulevaisuuteen. Merirosvorannikon väestöä katkeroittaa ulkomaisten kalastuslaivastojen, myös eurooppalaisten, ryöstökalastus. Ne ovat tyhjentäneet Somalian rannikkovedet paikoin tyystin saaliista ja vieneet vähätkin ansiomahdollisuudet.

Seuraa kaappaustilannetta EU:n Somalian merivalvontahankkeen sivuilla.