Päivän kuva: Etelä-Sudan äänestää - syntyykö Afrikkaan uusi valtio?

itsenäistyminen
Teksti
Netta Vuorinen
Sudanin kansanvapautusarmeijan edustajat eteläsudanilaisessa Bentiun kaupungissa. SPLM vastaa Sudanin eteläosien hallinnosta. Kuva Yasuyoshi Chiba / AFP / Lehtikuva.

Kymmenen ihmistä surmattiin tänään väijytyksessä. He olivat matkalla äänestämään eteläisen Sudanin itsenäistymisestä. Kahdeksantoista muuta loukkaantui.

Viikon ajan kestävä kansanäänestys on saanut ihmiset runsain joukoin liikkeelle huolimatta synkistä väkivallanteoista. Tämänpäiväinen hyökkäys on vain yksi monista äänestyksen sabotointiyrityksistä.

Kiistellyllä Abyein raja-alueella on tapahtunut useita yhteenottoja viime päivinä. Abyeita vaativat omakseen sekä pohjoisen arabipaimentolaiset sekä etelässä asuvat, kristinuskoa tai luonnonuskontoja harjoittavat heimot.

Eteläsudanilaiset ovat odottaneet kansanäänestystä jo vuodesta 2005, jolloin Sudanin toinen sisällissota päättyi. Silloin solmitussa rauhansopimuksessa luvattiin kansanäänestys, joka on pätevä ainoastaan, jos yli 60 prosenttia rekisteröityneistä äänestää ja heistä yli 50 prosenttia kannattaa Etelä-Sudanin itsenäistymistä.

Järjestäjien mukaan äänestyksen pätevyys on jo lähes taattu. Äänestysaika on venytetty viikon mittaiseksi, jotta myös syrjäseuduilla majaa pitävät paimentolaiset ehtisivät paikalle ajoissa.

Äänestyksen tulokset julkaistaan näillä näkymin 15. helmikuuta. Rekisteröityneitä äänestäjiä on noin neljä miljoonaa.

Lähde Reuters Africa