Päivän kuvat: Ennätystulvat koettelevat Australiaa - lisäriesana myrkkykäärmeet

Australia
Teksti
Pekka Anttila
Veden varaan joutunut mies yritti ylittää tulvan kaappaamaa siltaa Perry Riverin joella lähellä Gin Ginin kaupunkia. Kuva Torsten Blackwood AFP / Lehtikuva.

Vuosisadan pahimmat tulvat Australiassa ovat pakottaneet kymmenettuhannet ihmiset pakenemaan kodeistaan. Kaikkiaan tulvat ovat iskeneet yli 200 000 ihmisen arkeen. Toistaiseksi kolme ihmistä on menettänyt henkensä.

Tulvat ovat jättäneet alleen kokonaisia kaupunkeja ja katkoneet yhteyksiä Ranskan ja Saksan kokoiselta alueelta. Armeijan helikopterit ovat pudottaneet ruoka-apua tulvavesien vangeiksi jääneisiin kaupunkeihin. Poliisit ovat partioineet veneillä ryöstöjen estämiseksi.

Viimeisimpänä vitsauksena ihmisiä koettelevat käärmeet, jotka ovat paenneet kuiville maa-alueille tulvavesiä pakoon. Englantilaisen Daily Telegraphin mukaan terveysviranomaiset ovat varoittaneet paikallisia asukkaita myös myrkyllisistä hämähäkeistä ja jopa krokotiileistä. Lääkkeitä käärmeenpuremiin on jouduttu kuljettamaan alueelle lentokoneilla.

SK
Nouseva tulvavesi peittää alleen Rockhamptonin lentokentän kiitoradan Queenslandissa 2. tammikuuta. Kuva Mechielsen Lyndon / AFP / Lehtikuva.

Tilanne on vaikein Australian koilliskulmassa sijaitsevan Rockhamptonin kaupungin alueella, Queenslandin osavaltiossa. Tulvaveden ennustetaan nyt nousevan yli yhdeksään metriin.
Alueelle odotettiin jo uutta ukkosmyrskyä, joka on kuitenkin meteorologien mukaan väistymässä.

Kaikkein voimakkaimmin tulva iskee maan viljasatoon ja maatalouteen sekä Australialle tärkeään kaivosteollisuuteen. Vahinkojen arvellaan nousevan miljardeihin euroihin.

Tulvat saivat alkunsa joulukuussa, kun myrsky ja monsuunisateet aiheuttivat maanvyörymiä, repivät talojen kattoja ja katkoivat sähköjä.

Katso myös video Australian tulvista Telegraph-lehden verkkosivulta.

Lähde: BBC