Päivän kuva: Etelä-Korea vyöryi pohjoiselle rajalle sotaharjoituksiin

Etelä-Korea
Teksti
Netta Vuorinen
Etelä-Korea
Etelä-Korean armeija siirtyi tänään pitämään harjoituksia demilitarisoidun alueen lähistölle. Kuva South Korean Army / AP / Lehtikuva.

Etelä-Korea aloitti tänään sotaharjoitukset aivan Pohjois-Korean rajan tuntumassa. Maan johto ponnistelee yhä vakuuttaakseen epäilijät siitä, että Pohjois-Korea on vastuussa etelänaapurinsa sotalaivan upottamisesta.

Monikansallinen tutkijaryhmä totesi reilu viikko takaperin, että pohjoiskorealainen sukellusvene torpedoi Etelä-Korean aluksen ja samalla 46 ihmistä.

”On ihmisiä, jotka yhä levittävät perusteettomia väitteitä ja epäilyksiä tutkimustuloksista. Tämä on surullista ja valitettavaa”, sanoi ulkoministeri Yu Myung-Hwan.

Aluksen uppoamisen jälkeen Etelä-Korea on julistanut ryhtyvänsä monenmoisiin vastatoimiin, kuten kaupankäynnin loptettamiseen pohjoisen kanssa. Lisäksi suunnitelmissa on pyytää YK:n turvallisuusneuvostoa antamaan Pohjois-Korealle jonkinlainen rangaistus toimistaan.

Pohjois-Korea taas on puolustautunut muiden maiden kritiikiltä ja uhitellut sodan aloittamisella. Etelä-Korean sotaharjoitukset demilitarisoidun alueena syrjässä ovat tuskin omiaan helpottamaan jännitteitä, vaikka harjoitusten pitämisestä olikin sovittu jo ennen aluksen torpedointia. Noin 50 tankkia sekä panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvoa vyöryi sillan yli harjoitusalueelle tänä aamuna.

Venäjän lusikka soppaan, Kiina pysyy kaukana?

Useat maat ovat kritisoineet Pohjois-Koreaa sota-aluksen upottamisesta Keltaisellamerellä. Etelä-Korean vaatimus YK:n turvallisuusneuvoston puuttumisesta asiaan ei kuitenkaan saa tuulta siipiensä alle, ellei maa saa Kiinan tai Venäjän tukea.

Turvallisuusneuvostossa on viisi pysyvää jäsentä: Yhdysvallat, Yhdistynyt kuningaskunta, Ranska, Kiina ja Venäjä, joilla kaikilla on veto-oikeus neuvoston päätöslauselmiin. Tähän mennessä aiheelle ovat lämmenneet vain kolme ensin mainittua.

Kiinaa on vuorotellen houkuteltu ja painostettu tuomitsemaan Pohjois-Korean torpedohyökkäys – tuloksetta. Aihetta käsiteltiin viimeksi tänään, kun Kiinan pääministeri Wen Jiabao tapasi Japanin pääministerin Yukio Hatoyaman Tokiossa.

Kiinan linja on joustanut sen verran, että maa suostuu tutkimaan torpedointia selvittäneen ryhmän raportin. Venäjä puolestaan lähetti tiimin Etelä-Koreaan tekemään oman tutkimuksensa. Venäjän ulkoministeriön mukaan maa tarvitsee ”100-prosenttisen varmuuden Pohjois-Korean osallisuudesta”.

Epäilijöitä löytyy myös eteläkorealaisten keskuudesta. Paikallisen sanomalehden teettämän kyselyn mukaan 24 prosenttia vastaajista ei luota torpedointia koskevan tutkimuksen tuloksiin.

Lähteet: AP, AFP