Nato-suurlähettiläs Mark Sedwill: Afganistanista ei lähdetä 2014

Afganistan
Teksti
Pekka Ervasti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Mark Sedwill

Länsimaat ovat Afganistanissa vielä pitkään, uskoo Nato-suurlähettiläs Mark Sedwill.

Kuulemme miltei pelkästään huonoja uutisia Afganistanista. Kertokaa jotakin positiivista sieltä, suurlähettiläs Mark Sedwill.

“Sieltä on paljonkin myönteistä kerrottavaa. Mielestäni saimme aloitteen käsiimme viime vuonna. Samalla liittokunnan itseluottamus vahvistui. Yleistilanne on hyvä. Talous kehittyy voimakkaasti. Terveydenhuolto on parantunut.”

Mutta miten positiivinen kehitys näkyy yksilötasolla?

“Kerron esimerkin. Olin tutustumismatkalla maan eteläosassa presidentti Hamid Karzain kanssa. Tapasimme klaanien vanhimpia. He olivat ehkä noin 50-vuotiaita ja yhdessä noin 30-vuotiaiden poikiensa kanssa he olivat jääneet vaille koulusivistystä yli 30 vuotta jatkuneen konfliktin takia. Mutta he halusivat, että heidän lapsensa ja lapsenlapsensa pääsevät kouluun – myös tyttäret. Minusta se kuvastaa hyvin sitä tulevaisuuden uskoa ja sitoutumista, mikä siellä vallitsee. Kun pystymme antamaan mahdollisuuden, siihen tartutaan varmasti.”

Horjuuko oma luottamuksenne koskaan?

“Jos minulla on ollut todella huono päivä, menen Kabulissa yliopiston alueelle ja keskustelen opiskelijoiden kanssa. Eivät he puhu turvallisuustilanteesta vaan omasta tulevaisuudestaan kuten opiskelijat kaikkialla maailmassa. Toisenlainen tulevaisuus on mahdollinen, jos näille nuorille annetaan se mahdollisuus.”

Turvallisuustilanne on silti edelleen vaikea. Taisitte kuitenkin jossakin sanoa, että Kabul on turvallisempi paikka lapselle kuin New York?

“Se ei ehkä ollut kovin osuva vertaus. Se, mitä halusin sanoa oli, että Kabulissa suurin riski eivät ole kapinalliset, vaan lapsia uhkaavat köyhyydestä johtuvat vaarat, kuten korkea kuolleisuus, saasteet, huono hygienian taso.”

Länsi luottaa presidentti Hamid Karzaihin. Hänen hallintonsa on kuitenkin läpeensä korruptoinut. Pystyykö hän korjaamaan tilanteen?

“Hän on itsekin huolissaan. Korruptio on läpitunkevaa Afganistanissa. Se on yksi pahimmista ongelmista. Kyse ei ole siitä, että maa olisi täynnä pahoja ihmisiä. Kyse on siitä, että keskushallinnon ote on heikko yhteiskunnassa, jossa ihmisten turvallisuuden takaa oma heimoyhteisö. Yleensä se johtaa korruptioon. Näin valtion paikallisvirastot ja organisaatiot saattavat olla esim. paikallisten sotapäälliköiden komennossa.”

“Presidentti Karzaita raivostuttaa erityisesti, kun hän näkee poliittisen eliitin jäsenten käyttäytyvän kuin kolumbialaisten huumeparonien mustissa autoissaan tummennettujen lasien takana ja henkivartijakaartin ympäröimänä. Se ärsyttää kansaa ja tämän hän haluaa kitkeä.”

“Myös avustajamaiden on tarkistettava käytäntöjään. Projektirahoja on saattanut ohjautua vääriin käsiin. Avustusrahojen on saavutettava ne ihmiset, joille ne on tarkoitettu.”

“Paljon on saatu aikaan, mutta Afganistanin edessä on pitkä tie.”

Tie on pitkä, mutta länsimaat ovat asettaneet takarajan vuoteen 2014, jolloin sotilaallinen vastuu on määrä siirtää Afganistanin omalle armeijalle. Mitä tapahtuu sen jälkeen?

“Tie ei tietenkään pääty vuoteen 2014. Matka jatkuu. Länsimaiden tehtävä muuttuu, mutta se jatkuu toisessa muodossa. Afganistan tarvitsee pitkäaikaista kumppanuutta ja apua. Nato on sitoutunut Afganistanin avustamiseen vuoteen 2014 ja myös sen jälkeen.”

Kuva Petri Kaipiainen.