Muhammad-pilakuvien tanskalainen tekijä lopettaa pakoilunsa

Kolme vuotta kiihkomuslimien asettamaa kuolemantuomiota pakoillut tanskalainen pilapiirtäjä lopettaa piileskelynsä. ”Olen liian vanha pelkäämään”, Kurt Westergaard, 73, sanoo BBC:n haastattelussa.

Westergaardin piina alkoi kolme vuotta sitten, kun keskustelu Muhammad-pilakuvista ravisutti Tanskaa. Westergaard pilkkasi itsemurhapommittajia piirtämällä profeetta Muhammadin, jonka päähineeseen oli kiinnitetty pommi.

Kuva sai islamistifundamentalistit raivoihinsa jo pelkästään sen vuoksi, että uskonto kieltää profeetta Muhammedin kuvaamisen.

Pilakuvan seurauksena tanskalaiset tuotteet pantiin boikottiin ja maan lähetystöjä sytytettiin palamaan. Lisäksi Westergaardin päästä luvattiin miljoonan dollarin palkkio, minkä seurauksena kiistellyn pilakuvan tekijä painui maan alle piileskelläkseen mahdollisilta teloittajiltaan.

Nyt pakoilu saa Westergaardin mielestä riittää.

”Olen 73-vuotias. Suurin osa elämästäni on takana ja olen liian vanha pelkäämään”, Westergaard sanoo BBC:n haastattelussa.

Piileskelyn lopettamisen ajankohta on suosiollinen. Iso mutka matkasta poistui, kun Turkki taipui Naton päätökseen valita pääsihteerikseen Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen.

Yksi uuden pääsihteerin tehtävistä on juuri lännen ja muslimimaailman välille syntyneiden haavojen paikkaaminen.

Toisaalta alkuperäisen sopan aiheuttaja ei tee tehtävää yhtään helpommaksi. Westergaardin uusimmat pilakuvat eivät ole yhtä provokatiivisia kuin edeltäjänsä, mutta ne satirisoivat islaminuskoa ja poliitikkoja, jotka tekevät myönnytyksiä mullahien vaatimuksille.

Westergaardin mielestä kyse on sanan- ja ilmaisunvapaudesta.

”Tätä demokratiaan olennaisesti kuuluvaa arvoa yritetään nyt painostaa ja siksi sitä on puolustettava.”

Lähde BBC News