Profeetta Muhammadia esittävä pilapiirros mutkistaa Naton pääsihteerivalintaa

Profeetta Muhammad vai Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen – sotilasliitto Nato joutuu pohtimaan erikoista vastakkainasettelua loppuviikon huippukokouksessaan. Liiton pitäisi valita itselleen uusi pääsihteeri, mutta suosikkiehdokkaan tielle on noussut epätavallinen este.

Fogh Rasmussenilla on laaja kannatus, ja Naton pääsihteeri on aina ollut eurooppalainen. Mutta etenkin Turkkia arveluttaa, miten muslimit ympäri maailman suhtautuisivat johtajaan, joka oli vain pari vuotta sitten ison islam-jupakan keskipisteessä.

Tanskalaislehdet julkaisivat vuonna 2006 pilapiirroksia profeetta Muhammadista, jotka sytyttivät monissa muslimimaissa mielenosoituksia ja mellakoita. Pääministeri Fogh Rasmussen ei kuitenkaan suostunut esittämään anteeksipyyntöä, mikä kismittää yhä Turkkia.

Myös monet Nato-diplomaatit ovat kulisseissa arvelleet, ettei tanskalainen olisi paras vaihtoehto aikana, jolloin liitto yrittää kiillottaa imagoaan muslimien keskuudessa – etenkin Afganistanissa.

Kokouksen aattona olikin vielä epävarmaa, onnistuuko kaksipäiväinen kokous valitsemaan uutta pääsihteeriä. Turkki on vakuutellut, ettei se torju Fogh Rasmussenia veto-oikeudellaan, mutta diplomaatit epäröivät.

”Turkin blokkaukseen on aika helppo uskoa”, eräs heistä sanoi.

Pulmina itälaajeneminen ja Afganistan

Johtajavalinta ei ole kokouksen ainoa pulma. Sotilasliiton pitäisi keksiä, mitä tehdä Afganistanissa, jossa Taleban kiihdyttää iskujaan ja kansan tuki Nato-joukoille hiipuu. Joukkojen vahvistamisesta on keskusteltu, mutta jäsenmaiden halut lähettää sotilaitaan taisteluihin ovat vähäiset.

Laajeneminen kohti Itä-Eurooppaa on karahtanut kiville Venäjän vastarinnan vuoksi. Vaikka Kroatia ja Albania liittyvät nyt virallisesti Natoon, on Georgian ja Ukrainan jäsenyydet pantu jäihin.

Ilon aiheisiin kuuluu Ranskan palaaminen Naton sotilasytimeen 43 vuoden poissaolon jälkeen. Eikä kokouksen uskota ajautuvan tällä kertaa pahoihin riitoihin, kiitos Yhdysvaltain uuden hallinnon, joka on muuttanut maan toimintatapoja sanelupolitiikasta yhteistyökykyisemmäksi.

Teksti STT-Reuters-DPA

Lisää aiheesta

Tot(is)uus vs. sananvapaus (13.2.2007)