Mikä tekee jäätutkijan onnelliseksi?

Jää
Teksti
Jukka Ukkola
Ruutukaappaus
Ruutukaappaus Emilie Beaudonin blogista.

Mikä tekee jäätutkijan onnelliseksi? Tietysti 10,3 metrin mittainen jääpötkylä keittiön pakastimessa, ainakin jos uskomme ranskalaista jäätutkija Emilie Beaudonia – ja miksipä emme uskoisi, sillä näin hän itse kirjoittaa blogissaan.

Emilie Beaudon työskentelee Rovaniemen Arktisessa keskuksessa, jossa jään tutkimisella on jo pitkät perinteet. Tällä hetkellä hän on kuitenkin Jan Mayenin saarella Norjan ja Grönlannin välillä kenttätyössään, eli tutkimassa sikäläisten jäätiköiden rakennetta, energiatasapainoa ja paksuutta.

Retkikuntaa johtaa norjalainen professori John Hulth. Mukana on myös tohtori Anna Sinisalo, aiemmin Arktisessa keskuksessa työskennellyt tutkija, joka toimii nykyisin Oslon yliopistossa.

Jäänäytteen aiheuttaman onnen syynä on se, että retkikunta teki historiaa poraamalla ensimmäisenä reiän Jan Mayenin saaren neitseelliseen ydinjäätikköön.

Emilie Beaudon on luvannut raportoida jatkosaavutuksista blogissaan tutkimusretken ajan. Kannattaa seurata esimerkiksi sitä, kertooko hän, miten kymmenmetrinen jääpuikko mahtuu pakastimeen.