Oras Tynkkynen: Vihreät ovat juuttuneet poliittiseen korrektiuteen

maahanmuuttajat
Teksti
Leena Sharma

Maahanmuuttokeskustelun ääripäitä ovat vihreät ja perussuomalaiset. Vihreiden kansanedustajan Oras Tynkkysen mielestä puolueen poliittinen korrektius haittaa keskustelua.

Oras Tynkkynen
Vihreiden Oras Tynkkynen eduskunnan täysistunnossa marraskuussa 2008. (LEHTIKUVA/Antti Aimo-Koivisto)

”Meidän pitäisi miettiä vähemmän sitä, mitä ’saa sanoa’ ja enemmän sitä, mikä on järkevää ja vihreiden arvojen mukaista politiikkaa. Se voi tarkoittaa, että tiettyjä vihreitä linjauksia pitää miettiä uudelleen. Jonkin pakolaisjärjestön näkemys ei välttämättä voi olla yksi yhteen vihreiden näkemys.”

Millaisia linjauksia Tynkkynen olisi valmis uudistamaan?

”Esimerkiksi sitä, mitä maahanmuuttajilta voidaan edellyttää, mitä velvollisuuksia heille voidaan asettaa.”

Tynkkynen ottaa esimerkin Hollannista. Siellä kansalaisuutta hakevilta edellytetään, että he katsovat videon, joka esittelee hollantilaisia oikeusvaltiota ja perusarvoja.

”Poliittisesti korrekti mielipide on, että miksi pakotetaan ihmiset tällaisia katsomaan, saahan kantasuomalaisillakin olla erilaisia ajatuksia ja arvoja. Mielestäni on kuitenkin kohtuullista, että maahanmuuttajille tehdään selväksi ne perusoikeudet, joita kaikkien tulee Suomessa asuessaan kunnioittaa. Monikulttuurisuuden nimissä ei voi koskaan hyväksyä ihmisoikeusloukkauksia. Suomalaisen yhteiskunnan tunteminen helpottaa integroitumista.”

”Suomalaisiin perusarvoihin pitää sitoutua”

Keskusteluryhmissä ja blogeissa väittely pyörii erityisesti muslimimaahanmuuttajien ja heidän kulttuuristen arvojensa ympärillä. Tynkkynen toteaa, että kaikenlainen uskonnollinen fundamentalismi, myös islamilainen, on pelottavaa.

”Siihen sisältyy hirvittäviä piirteitä, jotka ovat jyrkässä ristiriidassa omien arvojeni ja vihreiden arvojen kanssa. Toivoisin, että maahanmuuttopolitiikassa voitaisiin vahvistaa myös sellaista viestiä, että toivotamme tervetulleiksi ihmiset, jotka ovat valmiita sitoutumaan suomalaisen yhteiskunnan perusarvoihin ja toimimaan yhteisten pelisääntöjen mukaan.”

Tämä tarkoittaa muun muassa sukupuolten välisen tasa-arvon ja vähemmistöjen oikeuksien kunnioittamista.

”Jos ajatuksena on tulla saarnaamaan naisten tai homojen oikeuksia vastaan, Suomi ei ole oikea paikka”, Tynkkynen toteaa.

Vastaanottokeskus hotellissa kasvattaa katkeruutta

Maahanmuuttopolitiikasta on keskusteltu Tynkkysen mielestä Suomessa liian vähän.

”Perussuomalaiset ovat oikeassa siinä, ettei aihetta ole painotettu tarpeeksi. Vihreät ja perussuomalaiset ovat liian pitkään olleet lähes ainoina äänessä.”

Tynkkysen mielestä kantaväestön katkeruutta ei saa missään tapauksessa kasvattaa. Maahanmuuttajista liikkuu jo muutenkin liikaa myyttejä, joiden mukaan he elelevät herroiksi hotelleissa ja saavat sosiaalitoimistosta määrättömästi rahaa.

Tosin aina myytit eivät ole myyttejä. Helsingin kaupunki päätti tammikuussa, että kaupungin keskustassa, Uudenmaankadulla, sijaitsevasta hotellista tehdään turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Eikö juuri tällaisilla päätöksillä lisätä kantaväestön katkeruutta?

”Todennäköisesti. Totta kai pitää järjestää katto pään päälle, mutta pitäisi olla enemmän herkkyyttä sen suhteen, miten valtaväestö reagoi. Siinä olisi opeteltavaa sekä viranomaisilla että vihreillä. Muuten kärsijöiksi joutuvat maahanmuuttajat.”

Tynkkynen korostaa, että hän suhtautuu positiivisesti maahanmuuttoon eikä ole iloinnut Suomen perinteisestä ”penseästä” asenteesta. Yksi hyvä puoli siinä kuitenkin on ollut.

”Voimme ottaa opiksemme muiden maiden virheistä, siitä mikä meni pieleen vaikkapa Ruotsissa ja Ranskassa.”

Asuntopolitiikka ja maahanmuuttajien gettoutumisen välttäminen on keskeinen kysymys. Toinen on subjektiivinen oikeus riittävään ja ilmaiseen kielikoulutukseen – kaikille uussuomalaisille.

”Maahanmuuttajakotiäitiä ei saa unohtaa ja ajatella, että hänen kulttuuriinsa kuuluu naisen pitäminen kotona. Hänellekin on järjestettävä kielikoulutus. Ne miljoonat ja kymmenet miljoonat eurot, mitä kunnon kielikoulutus maahanmuuttajille maksaa, ovat hyvä sijoitus.”