Meksikonlahden öljykatastrofi: BP ei siivoa lupaamaansa määrää öljyä

BP
Teksti
Tuomo Paananen

British Petroleum pystyy ehkä tukkimaan Meksikonlahden öljyvuodon mudalla ja sementillä, mutta vahingot ovat ehtineet jo tapahtua.

Meksikonlahti
Yhdysvaltojen rannikkovartioston ja Louisianan kansalliskaartin henkilöstö tuskailee rannalle kulkeutunutta öljyä Meksikonlahdella. Kuva Gerald Herbert / AP / Lehtikuva

BP myönsi tänään, ettei se ole saanut kerättyä öljyä kuin noin 320 000 litraa päivässä viime torstaina ilmoittamansa 480 000 litran sijaan. Aikaisemmin on arvioitu, että mereen vuotaa noin 800 000 litraa öljyä vuorokaudessa.

Mereen arvioidaan vuotaneen tähän mennessä noin 22 miljoonaa litraa öljyä. Tosin jotkut tutkijat väittävät, että määrä on jo ylittänyt Exxon Valdezin (1989) noin 40 miljoonan litran vuodon, joka on Yhdysvaltojen suurin öljyonnettomuus.

Katastrofin siivoamisesta vastuussa oleva öljy-yhtiö koettaa nyt tukkia vuotoa mudalla ja sinetöidä sen jälkeen öljylähteen lopullisesti sementillä. Vaikka tämä keino toimisi, niin vuoto on jo ehtinyt aiheuttaa ongelmia: öljy on vahingoittanut Meksikonlahden ympäristöä, eläimiä ja kalastajien elinkeinoa.

”Tällä hetkellä öljy peittää yli 100 kilometriä rantaviivaa”, sanoo Louisianan kuvernööri Bobby Jindal.

Meksikonlahti
Öljyn peittämä pelikaani koettaa räpiköidä lentoon Louisianan rannikolla. Kuva Gerald Herbert AP / Lehtikuva.

British Petroleumin saamattomuus turhauttaa

Yhdysvaltojen hallitus arvostelee BP:tä siitä, ettei se ole hoitanut öljykatastrofia niin hyvin kuin sen olisi pitänyt.

”Me siirrämme BP:n sivuun siivoustehtävästä, jos se ei tee, mitä sen pitäisi tehdä”, sanoo Yhdysvaltojen sisäministeri Ken Salazar.

Presidentti Barack Obama on valtuuttanut sisäministeri Salazarin ja kotimaan turvallisuusministerin Janet Napolitanon valvomaan, että yhtiö tekee tehtävänsä.

Kaikki eivät kuitenkaan kritisoi BP:n toimintaa. Yhdysvaltojen rannikkovartioston mukaan öljy-yhtiö koettaa tehdä kaikkensa, jotta vuoto loppuisi.

”Minulla on suora puhelinyhteys BP:n toimitusjohtaja Tony Haywardiin. Hän kyllä vastaa aina, kun soitan hänelle. Olemme onnistuneet selvittämään jo monia siivoukseen liittyviä ongelmia”, sanoo Thad Allen, yksi rannikkovartioston komentajista.

BP Lontoo
British Petroleumia kritisoidaan myös Yhdysvaltojen ulkopuolella. Greenpeacen jäsen osoittaa mieltään öljy-yhtiön pääkonttorin edessä Lontoossa. Kuva Lefteris Pitarakis / AP / Lehtikuva.

Katso uutiskuvat Meksikonlahdelta SK:n kuvaseinällä.

Lähteet:AP, CNN, The Guardian

Aiheesta lisää
Meksikonlahden katastrofin opetukset (Suomenkuvalehti.fi 17.5)
Eläimet vaarassa Meksikonlahdella – öljysaaste uhkaa myös uhanalaisia lajeja (Suomenkuvalehti.fi 8.5.2010)
Meksikonlahden öljyvuodosta miljoonien tappiot BP:lle – kalastajat raivoissaan: ”Meille on valehdeltu” (Suomenkuvalehti.fi 30.4 2010)