Meksikonlahden öljyvuodosta miljoonien tappiot BP:lle – kalastajat raivoissaan: ”Meille on valehdeltu”

Ulkomaat 30.4.2010 14:31
Oljylautta tavoittaa kohta rannikon Alukset vetävät öljyntorjuntapuomeja jo lähellä rantaviivaa. Näkymä Gulfportin rannikolta. Kuva William Colgin AP / Lehtikuva

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama vakuutti torstaina, että kaikki mahdolliset voimavarat otetaan käyttöön, jotta Meksikonlahden öljylautta saataisiin pidettyä kurissa. Armeija aikoo tukea rannikkovartiostoa antamalla käyttöön puomeja ja alusten öljyntorjuntalaitteistoa.

”Olemme valmistautuneet siihen, että öljylautta saavuttaa maarajan. Saamme puomitettua rannikkoa Mississippin, Alabaman ja Floridan niemimaan edustalta. Varastoissa on pitkin rannikkoa noin 500 000 puomia”, kertoo rannikkovartioston kapteeni Steve Poulin.

British Petroleum on myöntänyt, ettei vuodon tukkiminen 5000 metrin syvyydessä ole onnistunut toivotulla tavalla. Yhtiö on pyytänyt Pentagonilta käyttöön armeijan kuvantamisteknologiaa ja kauko-ohjattavia sukellusveneitä.

Aiemmin käytössä olleet sukellusveneet eivät ole onnistuneet tukkimaan öljyvuotoa Meksikonlahdella.

Onnettomuus käy kalliiksi British Petroleumille

Onnettomuus on noussut kansallisesti merkittäväksi. Presidentti Obaman mukaan öljyjätti British Petroleum on vastuussa kaikista öljynsiivoamiskuluista.

Investointipankki Evolution Securitiesin analyyttikko Richard Griffith arvioi, että operaatio tulisi maksamaan BP:lle noin 845 miljoonaa dollaria. Mukaan on laskettu kahden uuden lähteen poraaminen vuotokohdan paineen alentamiseksi.

BP joutuu maksamaan myös Yhdysvaltojen laivaston avusta aiheutuvat kulut.

Tiedot lisääntyvistä kustannuksista ovat säikäyttäneet sijoittajat. Yhtiön osakkeiden arvo putosi torstai-iltapäivänä lähes seitsemän prosenttia, kun tieto öljylautan kulkeutumisesta rannikolle asti julkistettiin. BP on menettänyt Deep Horizon -porauslautan räjähtämisen jälkeen yli 21 miljoona dollaria markkinapääomastaan.

Myös öljynporausurakoitsija Transoceanin ja öljykenttäpalvelutuottaja Halliburtonin osakkeiden arvot on laskivat torstaina. Transocean sukelsi 7,5 prosenttia, Halliburton 5,3 prosenttia.

Cameron Internationalin osake putosi 13 prosenttia. Yhtiö valmistaa muun muassa osia, joiden on tarkoitus ehkäistä mahdollisia onnettomuuksia öljynporaamisessa.

Kalastajien elinkeino vaarassa

Öljyä vuotaa mereen nyt noin 5000 tynnyrillistä eli lähes 800 000 litraa päivässä. Öljyn ennustetaan olevan vaaraksi ympäristölle ja monille eläinlajeille.

Meksikonlahdella pyydystetään poikkeuksellisen paljon meren antimia. Katkaravut, osterit, ravut, simpukat ja kalat ovat vaarassa myrkyttyä. Kalastajat ovat huolestuneita tilanteesta. Kaksi katkaravun pyytäjää on nostanut miljoonien dollarien yhteiskanteen British Petroleumia vastaan.

Öljylauttaturman syitä tai syyllisiä ei vielä tiedetä. Louisianalainen eräopas Cade Thomas ei tiennyt, syyttääkö rannikkovartiostoa vai British Petroleumia.

”Meille on valehdeltu. Meille kerrottiin, että öljyä vuotaa 1000 tynnyriä päivässä. Luulen, että tässä vaiheessa tiedettiin määrän olevan jo enemmän. Puomit olisi pitänyt laittaa paikoilleen heti, kun lautta räjähti.”

Lähteet: AP, AFP, Reuters, The Wall Street Journal

Katso uutiskuvat Meksikonlahden öljyvuodosta SK:n kuvaseinältä.

Aiheesta lisää
Meksikonlahden öljyvuoto peittäisi Suomenlahden vuodessa sateenkaaren värein(Suomenkuvalehti.fi 29.4 )
Mitä tehdä Meksikonlahden öljyvuodolle – polttaa ja peittää? (Suomenkuvalehti.fi 28.4)