Matteo Salvini pyrkii Euroopan äärioikeiston johtajaksi – ”Teemme kaikkemme, jotta Italia olisi jälleen suuri”

Oikeistopopulistinen Lega on kaksinkertaistanut kannatuksensa ja noussut maan suurimaksi puolueeksi.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Italian varapääministeri Matteo Salvini ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán löysivät toisensa elokuussa 2018 Milanossa. Miehet rakentelivat eurooppalaiselle äärioikeistolle uutta strategiaa ja päättivät tehdä toukokuisista Euroopan parlamentin vaaleista kansanäänestyksen maahanmuutosta.

”Me haluamme turvata rajamme ja taistella Emmanuel Macronin ja George Sorosin maahanmuuttomyönteistä politiikkaa vastaan”, Salvini sanoi tapaamisen jälkeen.

Orbán oli samoilla linjoilla. Hän ylisti Salvinia ”sankarikseen”, vaikka miesten välillä on myös merkittäviä poliittisia erimielisyyksiä.

Salvini vaatii, että muut EU-maat ottaisivat vastaan osan Italiaan Välimeren takaa tulleista turvapaikanhakijoista. Orbán vastustaa eurooppalaista taakanjakoa.

Italia on yksi EU:n perustajavaltioista. Salvini väittää, että unionia pitkään hallinneet keskustaoikeisto ja keskustavasemmisto ovat tuhonneet sen alkuperäisen idean. Nyt hän pyrkii yhdistämään eurooppalaisen laitaoikeiston voittaakseen Euroopan parlamentin vaalit.

”Me teemme töitä sen eteen, että Euroopasta tulee vapaampi, ja että se kunnioittaa yksittäisten jäsenvaltioiden kansallisia etuja”, hän sanoi viime viikolla radiohaastattelussa.

”Me annamme uutta verta Euroopan  yhteisölle. Teemme kaikkemme, jotta Italia olisi jälleen suuri.”

 

Italian politiikka ajautui uusille raiteille maaliskuun 2018 parlamenttivaaleissa. Sekä keskustaoikeisto että -vasemmisto kärsivät tappioita, ja hallitus jouduttiin rakentamaan lopulta kahden populistisen protestipuolueen, anarkistisen Viiden tähden liikkeen ja äärioikeistolaisen Legan varaan.

Pääministeriksi nostettiin kompromissiratkaisuna Viiden tähden liikkeen poliittisesti kokematon oikeustieteen professori Giuseppe Conte. Hän ei ole pystynyt tarjoamaan kunnon vastusta Salvinille, joka on noussut nopeasti Italian todelliseksi johtajaksi.

Tuoreen kyselyn mukaan 54 prosenttia italialaisista pitää Salvinia maan luotettavimpana poliitikkona. Pääministeri Conteen luotti 24 ja Viiden tähden liikettä johtavaan varapääministeri Luigi di Maioon 11 prosenttia haastatelluista.

Lega on kaksinkertaistanut Salvinin johdolla kannatuksensa ja noussut Viiden tähden liikkeen ohi maan puolueeksi noin 33 prosentin kannatuksella.

Salvini korostaa puheissaan perinteisiä perhearvoja, vaikka hänellä itsellään on kaksi lasta kahden eri naisen kanssa.

 

Matteo Salvinista, 45, on tullut menestyksen myötä Italiassa superjulkkis. Hän pukeutuu mielellään poliisin asusteisiin ja korostaa puheissaan perinteisiä perhearvoja, vaikka hänellä itsellään on kaksi lasta kahden eri naisen kanssa.

Salvinin entinen tyttöystävä, tv-juontaja Elisa Isoardi julkaisi hiljattain Instagramissa valokuvan pariskunnasta sängyssä. Sen jälkeen mediassa on kiistelty siitä, onko pariskunta eronnut vai suunnittelevatko Salvini ja Isoardi avioliittoa.

Poliittisen uransa Salvini aloitti laitavasemmistossa. Keskeytettyään opintonsa hän loikkasi 1990-luvun alussa oikeistolaiseen Pohjoisen liittoon, Lega Nordiin, joka ajoi Umberto Bossin johdolla Pohjois-Italiaan itsenäistä Padanian valtiota.

Lega Nordin tavoitteena oli lopettaa vauraan Pohjois-Italian tuki köyhälle etelälle. Noustuaan puolueen johtoon Salvini ryhtyi haalimaan lisää kannatusta Keski- ja Etelä-Italiasta keskittymällä maahanmuuton, euron ja Euroopan unionin vastustamiseen. Viime vaalien alla hän pudotti lopulta Nordin pois puolueen nimestä ja muutti sen pelkäksi Legaksi.

Salvini on haukkunut Ranskaa Italian vihollisiksi ja vaatinut kansanäänestystä Italian EU-jäsenyydestä. Samalla hän on kuitenkin pykinyt kohentamaan suhteita Saksaan luodakseen uuden ”Rooman ja Berliinin akselin”.

Salvini on niittänyt mainetta sulkemalla Italian satamia Välimereltä pelastettuja siirtolaisia  kuljettavilta aluksilta ja heikentämällä siirtolaisten oikeuksia. Hallituksen toimet ovat nostattaneet kritiikkiä paikallistasolla.

Salvini on saanut hankkeelleen tukea presidentti Donald Trumpin entiseltä päästrategilta Steve Bannonilta.

Legan suosio on paisuttanut Salvinin itsetuntoa ja kunnianhimoa. Hän pyrkii nyt koko Euroopan äärioikeiston johtajaksi ja vihjailee tavoittelevansa vaalien jälkeen EU:n komission puheenjohtajan paikkaa.

Puolan-vierailulla tammikuun alussa Salvini julisti, että Italia ja kansalliskonservatiivien hallitsema Puola muodostavat Eurooppaan uuden valta-akselin Saksan ja Ranskan vaikutusvallan hillitsemiseksi. Maat aikovat laatia yhteisen toimintasuunnitelman kevään eurovaaleihin.

Salvini on haalinut tukea myös Marine Le Penin johtamalta Ranskan Kansalliselta liittoumalta sekä Hollannin Vapauspuolueelta. Myös Suomen perussuomalaiset ovat tervetulleita mukaan.

Salvini on saanut hankkeelleen tukea presidentti Donald Trumpin entiseltä päästrategilta Steve Bannonilta, joka perusti viime kesänä Eurooppaan oikeistopopulistisen The Movement- liikkeen.

”Hän on maailmanlaajuinen johtaja, joka vastaa yhdestä maailman kiinnostavimmista poliittisista kokeista”, Bannon sanoi lehtihaastattelussa. ”Italia on maailman poliittinen keskus ja kaikki seuraavat sitä.”

 

Oikeistopopulistien aiemmat liittoutumisyritykset ovat kaatuneet poliittisiin ristiriitoihin. Esimerkiksi Salvinin Lega ja Puolan valtapuolue Laki ja oikeus ovat täysin eri mieltä Venäjästä. Salvini vaatii EU:ta lopettamaan Venäjän-vastaiset pakotteet kun taas Puola haluaa pitää ne voimassa tai jopa kiristää niitä.

Saksan AfD on puolestaan arvostellut voimakkaasti Italian populistihallituksen budjettisuunnitelmia. AfD:n liittopäiväryhmän puheenjohtaja Alice Weidel korostaa, ettei Saksa suostu maksamaan italialaisten laskuja, koska rikkaat italialaiset siirtävät varojaan turvaan ulkomaille ja maalla on varaa päästää lähes puoli miljoonaa kansalaista ennenaikaiselle eläkkeelle.

”Italian kotitalouksien mediaanivarallisuus on 240 000 euroa. Saksassa se on vain 66 000 euroa”, Weidel toteaa.

Äärioikeiston eripuraisuus on näkynyt myös nykyisessä Euroopan parlamentissa. Puolueet ovat jakautuneet useisiin ryhmiin, joiden kokoonpano vaihtelee. Italian Lega, Ranskan kansallinen liittouma sekä Itävallan vapauspuolue FPÖ kuuluvat Kansakuntien ja vapauden Eurooppaan eli ENF:ään. Saksan AfD edustaa Vapauden ja suoran demokratian Euroopan EFDD-ryhmää.

Unkarin Fidesz kuuluu Saksan kristillisdemokraattien ja Suomen kokoomuksen kanssa keskustaoikeistolaiseen Euroopan kansanpuolueen ryhmään eli EPP:hen. Perussuomalaiset ovat ECR:ssä (Euroopan konservatiivit ja reformistit), johon kuuluvat myös Ruotsidemokraatit sekä Puolan Laki ja oikeus.

Salvinin Lega kuuluu todennäköisesti toukokuun eurovaalien suurimpiin voittajiin. Puolue sai vuoden 2014 vaaleissa kuuden prosentin ääniosuudella viisi paikkaa Euroopan parlamenttiin. Nyt paikkaluvun uskotaan nousevan lähes 30:een.

Tilanne huolestuttaa muita EU-maita, jotka pelkäävät joutuvansa Italian populistisen talouspolitiikan maksumiehiksi. Italia on EU:n neljänneksi suurin kansantalous, ja sen velka lähentelee 2 300:aa miljardia euroa.