Italia sai sittenkin populistihallituksen – Giuseppe Contesta pääministeri

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker: Italialaisten pitäisi keskittyä EU:n arvostelemisen sijasta  työntekoon ja korruption kitkemiseen.

hallitus
Teksti
Teppo Tiilikainen

Italiaan saatiin lopultakin uusi hallitus kolme kuukautta kestäneiden monimutkaisten vaiheiden jälkeen. Pääministeri Giuseppe Conten hallitus vannoi virkavalansa Roomassa perjantaina 1. kesäkuuta hieman kello 17 jälkeen Suomen aikaa.

Ratkaisu syntyi jo torstai-iltana sen jälkeen, kun markkinoiden paine ja julkinen kritiikki olivat pakottaneet presidentti Sergio Mattarellan ja maaliskuun vaalit voittaneiden protestipuolueiden, Viiden tähden liikkeen ja Legan johtajat takaisin neuvottelupöytään. Uusilta vaaleilta vältyttiin ja väliaikaista virkamieshallitusta kokoamaan hälytetty Carlo Cottarelli  luopui  tehtävästään.

Hallitussopimuksen mukaan valtiovarainministeriksi nousee taloustieteen professori Giovanni Tria ja ulkoministeriksi Enzo Moavero Milanesi,  joka on toiminut aikaisemmin eurooppaministerinä sekä apulaispääsihteerinä EU:n komissiossa.

Valtiovarainministeriksi alun perin kaavailtu Paolo Savona siirtyy eurooppaministeriksi presidentti Mattarellan vaatimuksesta. Savona tunnetaan kiihkeänä eurokriitikkona, joka on kiirehtinyt suunnitelmia Italian eroamiseksi euroalueesta.

Viiden tähden liikkeen nokkamiehestä Luigi Di Maiosta tulee talous- ja työministeri. Hän pääsee siten toteuttamaan puolueensa keskeisiin vaalilupauksiin kuulunutta 780 euron perustuloa.