Lento MS804: Tulipalo varmistumassa Egyptairin koneen tuhon syyksi

Tekninen vika on nyt terrorismia todennäköisempi onnettomuuden syy.

Egyptair
Teksti
Jyri Raivio

Egyptair-lentoyhtiön Airbus A320-koneessa syttynyt tulipalo aiheutti koneen eli vuoron MS804 syöksymisen Välimereen 19. toukokuuta. Kaikki koneessa olleet 66 ihmistä saivat surmansa onnettomuudessa.

Egyptin tutkintaviranomaiset ovat vahvistaneet arvelut tulipalosta lennontallentimista saamiensa ensimmäisten tietojen perusteella. Tallentimet eli niin sanotut mustat laatikot löydettiin merestä kesäkuun puolivälissä.

Sekä lentotietojen tallennin että ohjaamon ääninauhuri olivat vahingoittuneet mutta eivät niin pahasti, etteikö niiden tietoja pystytty pelastamaan. Apuun tuli alan eurooppalainen kärkilaitos, Ranskan lento-onnettomuuksien tutkintaviranomainen BEA.

Lentoturvallisuutta poikkeuksellisen tarkasti ja asiantuntevasti seuraava AvHerald-nettisivusto raportoi Egyptin ilmailuhallinnon tiedoista, joiden mukaan yli 1200 lentotietojen tallentimen parametria on pystytty purkamaan koko turmalennon ajalta. Ne vahvistavat koneen automaattisen ACARS-huoltolähettimen kautta jo aiemmin saatuja tietoja, joiden mukaan koneessa oli syttynyt tulipalo.

Lisävahvistusta ovat tuoneet merestä löydetyt hylyn osat. Eturungosta on löytynyt nokijälkiä ja selviä merkkejä suuresta kuumuudesta. AvHerald luokittelee tapauksen jo nyt koneessa syttyneeksi tulipaloksi.