Lapsia katoaa Sri Lankan leireiltä

lapsisotilaat
Teksti
Katri Merikallio

Sri Lankan presidentti Mahinda Rajapaksa on valtiovierailulla Burmassa. Matka on Rajapaksan ensimmäinen ulkomaanmatka sen jälkeen, kun Sri Lankan hallitus murskasi toukokuussa yli 30 vuotta sitä vastaan taistelleen tamilitiikereiden sissiryhmän.

Sri Lankan presidentti Myanmarissa

Sri Lankan presidentti Mahinda Rajapaksa saapui Myanmariin (aiemmin Burma) 14. kesäkuuta 2009. Kuvassa Rajapaksa tarkistaa kunniavartioston yhdessä Myanmarin juntan johtajan kanssa maan uudessa pääkaupungissa Nay Pyi Taw’ssa. Kuva AP / Lehtikuva

Burman itsevaltainen sotilasjohtaja Than Shwe toivotti Sri Lankan presidentti Mahinda Rajapaksan lämpimästi tervetulleeksi, ja maat sopivat tiivistävänsä yhteistyötä kansainvälisillä areenoilla.

Ihmisoikeus- ja avustusjärjestöt ovat arvostelleet Sri Lankan hallitusta tamilisiviilien ihmisoikeuksien karkeasta polkemisesta viime kuukausien ajan.

Liki 300 000 etnistä tamilia on ahdettu piikkilangoin aidattuihin pakolaisleireihin saarivaltion pohjoisosiin. He eivät saa poistua alueelta, ja elinolot leireillä ovat järjestöjen mukaan edelleen hyvin puutteelliset. Avustusjärjestöjen toimintaa leireillä rajoitetaan – ne saavat tuoda sinne ruokaa ja lääkkeitä, mutta eivät mm. puhua tamilien kanssa eivätkä jäädä leireille yöksi.

”Se että kaikkia näitä miehiä, naisia ja lapsia kohdellaan kuin he olisivat tamilitaistelijoita, on kansallinen häpeä”, sanoo Human Rights Watch -järjestön Aasian johtaja Brad Adams.

”Taisteluja paenneilla tamileilla on sama oikeus liikkua vapaasti kuin kenellä tahansa Sri Lankassa.”

HRW muistuttaa, että siviilien joukkovangitseminen on vastoin kansainvälistä lakia. Sri Lankan hallitus sanoo, että siviilit pääsevät palaamaan kotiseudulleen vasta kun hallitus on selvittänyt heidän suhteensa tamilitiikereiden sissiliikkeeseen.

Katoavia lapsia

Ihmisoikeusryhmät ovat raportoineet myös nuorten poikien katoamisista leireiltä. Srilankalaisen INFORM-järjestön mukaan leireiltä katosi viime viikolla yli 200 iältään 11-17-vuotiaita poikaa.

”Näiden poikien vanhemmat ovat epätoivoisia”, sanoo järjestön johtaja Sunila Abeysekera.

Hallitus on sallinut naamioituneiden puolisotilaallisten joukkojen tulla leirille yöaikaan pidättämään poikia ilman että pidätyksiä rekisteröidään mitenkään.

Niin tamilitiikerit kuin hallitusta tukeneet tamiliseparatistiryhmät pakkorekrytoivat vuosien ajan lapsia riveihinsä sotilaiksi.

Lue Sri Lankan sisällissodan päättymisestä SK:n aiemmin julkaistusta jutusta.