Kova brexit uhkaa, irlantilaisministeri väläytti uutta hätäratkaisua: rajatarkastukset maarajalta Irlannin satamiin

Käytäntö rikkoisi EU:n yhteismarkkinoiden jakamattomuutta, mutta voi jäädä ainoaksi toteuttamiskelpoiseksi mahdollisuudeksi.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Irlanti on viimeiseen asti välttänyt ottamasta kantaa siihen, miten EU-lakien vaatimat rajamuodollisuudet on tarkoitus hoitaa, jos Britannia eroaa Euroopan unionista ilman erosopimusta.

Kovan eron myötä Irlannin tasavallan ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välille muodostuisi Euroopan unionin yhteismarkkinoiden ulkoraja, joka toisi mukanaan rajatarkastukset.

Sen enempää Britannia kuin Irlantikaan ei halua kovaa rajaa, jota pidetään riskinä Pohjois-Irlannin herkän rauhan kannalta.

Siksi Britannian EU-erosopimukseen kirjattiin niin sanottu backstop-pykälä. Sen mukaan Britannia jäisi tulliliittoon EU:n kanssa kunnes muusta järjestelystä päästään sopimukseen.

Kyseinen pykälä on kuitenkin ollut yksi keskeisimmistä syistä sille, ettei Britannian parlamentti ole hyväksynyt sopimusta. Jos umpikuja jatkuu, Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta perjantaina 12. huhtikuuta.