Kidnappaajan tiedot ovat yleistä riistaa

Josef Fritzl
Teksti
SK:n toimitus
Kalifornian sieppauksesta pidätetyn miehen kuva ja muut tiedot elopainoa myöten. Kuva AP/Lehtikuva

Yhdysvalloissa kidnappaajien henkilökohtaiset tiedot kuvineen ovat kaikkien kansalaisten nähtävillä.

Maailmaa puhuttaa taas uusi kidnappaustapaus, joka sattui tällä kertaa Kalifornian osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Phillip Garrido, tuomittu seksuaalirikollinen ja hänen vaimonsa Nancy Garrido ovat pidätettyinä epäiltynä kidnappauksesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kalifornian syyttäjän tiedoista selviää paitsi miehen nimi ja kuva, myös muita tietoja pituudesta ja painosta kansalaisuuteen sekä tarkkaan osoitteeseen asti.

Sieppausvyyhti selvisi, kun 18 vuotta sieppattuna ollut nainen ilmaantui yllättäen poliisiasemalle sieppaajansa perheen kanssa. Nyt 29-vuotias nainen siepattiin bussibysäkiltä vuonna 1991 hänen ollessa vain 11-vuotias.

Siepatulla naisella epäillään olevan pariskunnan 58-vuotiaan miehen kanssa kaksi lasta. Tytöt ovat nyt 11- ja 15-vuotiaita.

Nouseva trendi?

Muutaman viime vuoden aikana järkyttäviä ja suurta mediahuomiota saaneita kidnappauksia on ilmennyt tasaiseen tahtiin. Natasha Kampuschin kohtalon tultua maailman tietoon kidnappauksista on kirjoitettu vuosittain.

  • Vuonna 2006 itävaltalainen Natasha Kampusch pääsi pakenemaan sieppaajansa takapihalta. Hänet siepattiin kymmenvuotiaana koulumatkallaan Wienissä 1998. Hän oli kadoksisa yli kahdeksan vuoden ajan ja eli suurimman osan ajasta sieppaajansa kodissa pienessä salahuoneessa.
  • Vuonna 2007 nelivuotias englantilainen Madeleine McCann vietiin perheen hotellihuoneesta heidän ollessaan Praia da Luzissa Algarvessa, Portugalissa. Tapausta ei koskaan selvittetty.
  • Vuonna 2008 itävaltalainen Josef Fritzl vapautti talonsa kellarista 42-vuotiaan tyttärensä Elizabethin. Tytön isä oli vanginnut hänet talonsa kellariin vuonna 1984 Elizabethin ollessa 18-vuotias. isä kääytti tytärtään vankeudessa hyväksi 24 vuotta. Elizabeth synnytti isälleen seitsemän lasta, joista yksi kuoli kellariin synnytyksen jälkeen.
  • Vuonna 2009 Turussa oli Suomen ensimmäinen miljonäärin kidnappaustapaus, joka tehtiin yksinomaan lunnaiden toivossa. Juha Turunen sieppasi Herlinien hissisukuun kuuluvan Minna Nurmisen kesäkuussa. Yli kaksi viikkoa kestänyt sieppaus päättyi naisen vapautumiseen ja epäillyn kiinniottamiseen.

Lähteet: YLE, HS.fi, Iltasanomat.fi, Iltalehti.fi ja Suomenkuvalehti.fi