Josef Fritzl tuomittiin elinkautiseen vankeuteen ja pakkohoitoon: ”Hyväksyn tuomion”

SK:n toimitus
Ulkomaat 19.3.2009 17:58

Myös syyttäjät ilmoittivat hyväksyvänsä päätöksen, joten siitä ei voi enää valittaa. Josef Fritzlin asianajaja selvitti tuomitun pitävän rangaistusta oikeudenmukaisena: ”On oletettavaa, että tuomio on tällainen, jos henkilö tunnustaa yli 3000 raiskausta, 24 vuoden vangitsemisen ja murhan.”

Kahdeksanhenkinen valamiehistö oli päätöksessään nopea ja ehdoton: Itävaltaa rikoksillaan järkyttänyt Josef Fritzl tuomittiin torstaina syylliseksi murhaan, orjuuttamiseen, insestiin, vapaudenriistoon ja raiskauksiin. Hänet määrättiin elinkautiseen vankeuteen ja pakkohoitoon.

73-vuotias Fritzl piti tytärtään Elisabethia 24 vuoden ajan lukittuna kotitalonsa kellarissa. Tytär synnytti insestin seurauksena Fritzlille seitsemän lasta, joista yksi kuoli. Kolme lapsista Fritzl otti asumaan luokseen, kolme muuta viruivat kellarissa äitinsä kanssa vailla päivänvaloa.

Fritzl vietiin oikeussalista St. Pöltenin vankilaan. Seuraavaksi asiantuntijat selvittävät, onko Fritzl kykenevä ja motivoitunut terapiaan sekä kuinka vaarallinen hän on, minkä perusteella hänet siirretään soveltuvaan psykiatriseen laitokseen.

Lain mukaan elinkautiseen tuomittu voidaan periaatteessa vapauttaa 15 vuoden päästä. Fritzlin asianajaja Rudolf Mayer kuitenkin uskoo, että Fritzl viettää koko loppuelämänsä vankeudessa.

Elisabeth lapsineen yrittävät aloittaa uutta elämää uuden henkilöllisyyden turvin salaisessa paikassa. Itävallan viranomaiset ovat vedonneet sensaatiolehtiin, etteivät ne yrittäisi selvittää perheen olinpaikkaa.

Josef Fritzl: ”Olen pahoillani sydämeni pohjasta

Josef Fritzlin itsevarma käytös näytti murtuvan neljä päivää kestäneen oikeudenkäynnin kuluessa. Hän yritti ensin piilotella kasvojaan mapin takana ja kiisti vakavimmat syytteet. Kuultuaan Elisabethin videoidun todistajanlausunnon hän kuitenkin tunnusti kaikki syytekohdat, ja juuri ennen tuomion julistamista pyysi anteeksi tekojaan.

”Olen pahoillani sydämeni pohjasta. Valitettavasti en voi enää muuttaa mitään”, hän sanoi.

Elisabethin asianajaja Eva Plaz ei kuitenkaan uskonut tuomitun puheita. ”Niissä ei ole merkkiäkään katumuksesta. Ehkä hän luottaa edelleen pääsevänsä vapaaksi. Älkää uskoko yhtäkään hänen sanoistaan.”

Josef Fritzlin rikos paljastui keväällä 2008

Josef Fritzlin käsittämätön rikos alkoi elokuussa 1984. Tuolloin hän lukitsi 18-vuotiaan tyttärensä Elisabethin kotitalonsa kellariin rakennettuun tyrmään. Vaimolleen ja kuudelle muulle lapselleen hän väitti tyttären karanneen uskonlahkon matkaan.

Fritzl raiskasi Elisabethin vankeudessa tuhansia kertoja. Tytär synnytti isälleen seitsemän lasta, joista yksi kuoli vain pari päivää syntymänsä jälkeen. Fritzl otti kolme lapsista asumaan luokseen, ja selitti Elisabethin jättäneen lapset kodin portaille.

Josef Fritzl ylläpiti kaksoiselämäänsä vuosikausien ajan. Naapurit, viranomaiset tai edes oma vaimo eivät osanneet epäillä hänen selityksiään tai outoja yöllisiä kellariretkiään.

Yksi kellariin teljetyistä lapsista sairastui vakavasti vuonna 2008, ja Fritzl taipui tyttärensä pyyntöihin ja vei hänet sairaalaan.

Miksi Josef Fritzl toimi kuten toimi?

”Kyse oli vallanhimosta. Vallasta ja hallinnan tarpeesta”, kuvaili psykiatri Adelheid Kastner Fritzlin tekojen syitä.

Psykiatrin mukaan Fritzl kertoi valinneensa juuri Elisabethin, koska tämä muistutti eniten häntä.

”Hän oli yhtä itsepäinen kuin minä, yhtä vahva kuin minä. Mitä vahvempi vastustaja, sitä suurempi voitto”, isän kerrotaan sanoneen.

Josef Fritzl syntyi itävaltalaisessa Amstettenin pikkukaupungissa 1935. Hän oli ainoa lapsi. Isä jätti perheen pojan ollessa pieni. Oikeudenkäynnin aikana Fritzl vetosi rakkaudettomaan lapsuuteensa sanoen, että hänen äitinsä hakkasi häntä. Poika saatettiin myös rangaistukseksi lukita pimeään.

Teksti ja lähteet STT, DPA, Reuters ja AFP

Aiheesta lisää

Kurier

Österreich / oe24

BBC: Profile Josef Fritzl

CNN

Keskustelu

Harmi vain ettei Itävallassa ole käytössä kuolemantuomiota. Vaikka ei kyllä sekään olisi riittävän tuomio tuollaisista rikoksista. Mutta ehkä hidastettu kuolemantuomio, vaikkapa 24 vuoteen hidastettu.

Luulenpa, ettei tuolle hirviölle tule kauhean mukavat oltavat vankilassakaan. Ei varmaan löydy ainoatakaan vankia, joka tuntisi äijää kohtaan muuta kuin pahaa.

Jos vaikkapa Itävallan hallitus palkitsisi Josef sedän ”vapaudenristillä” ja Ranskan presidentti löisi ”ritariksi”…

Raili hyva.
Mikahan olisi kirjoituksesi savy ollut jos taman rikoksen tekijana olisi ollut nainen, feministi.
Olisi pitanyt kellarissa jotain miespuolista vankina kymmenia vuosia, kenties kiduttanut…
Luulen, etta mielestasi se olisi ollut ihan oikein. Jokainen aggressiivinen, vihan tayttama teko lienee oikeutettu kun se tehdaan feminismin nimessa ja kohdistuu miessukupuoleen.
Et olisi varmasti ollut puolustelemassa elinkautista tuomiota minka Itavallan oikeus humulle antoi.
Naisethan eivat koskaan tee vaaria tekoja, vain miehet, eiko niin?

Ehkäpä tuonpuoleisuus Danten helvetteineen antaa tälle ihmispedolle ansaitsemansa tehtävän.

Mielestäni kuolemanrangaistus ei ole tällaisissa tapauksissa todellakaan oikea ratkaisu, tuomittu pääsee siinä liian helpolla. Nyt hän joutuu miettimään tekoaan, eikä pääse sitä pakoon. Eri asia sitten on, tajuaako näin sairas ihminen miettiä ja katua tekoaan missään vaiheessa.

Isbjoernin kommenttiin viitaten – en kyllä oikein usko, että monikaan feministi ajattelisi kuvailemallasi tavalla. Onko sinulla tälle näkemyksellesi jokin perustelukin?

En tiedä, kuinka moni Fritzl-uutisointia seuraavista keskittyy rikoksen tekijän ja uhrin sukupuoleen. Minua ovat järkyttäneet itse tapahtuneet rikokset. En usko, että nämä kauheudet olisivat ainakaan itsestäni yhtään sen hyväksyttävämpiä, jos tekijä olisikin nainen. Veikkaanpa, että Raili on samoilla linjoilla.

Tuskinpa se on yhtään sen hyväksyttävämpää, jos esim. äiti hyväksikäyttää poikaansa. Mutta, jos molemmat vanhemmista hyväksikäyttävät, niin se on jo demonisista – demonisinta!!!

Tänä iltana televisiossa näytetään tuore dokumentti ks. hirviöstä!