Mihin tarvitaan uusia puolueita osa 1: Maahanmuuttokriitikot

Profiilikuva
demokratia
Teksti
Juho Salminen

Mitä voi saada aikaan maahanmuuttokriittisten puolue?

Puoluekentän ruohonjuuri kuhisee uutta elämää.

Tuorein tulokas on vasta työnimen asteella, ”Joutsenpuolue”. Sitä yhdistää maahanmuuttokriittisyys. Puolue on saatettu alulle netissä Hommafoorumilla, joka on tunnettu maahanmuuttokriittisestä keskustelusta.

Tämä mahdollinen uusi puolue ilmoittaa ajavansa suoran demokratian lisäämistä sekä maahanmuuttopolitiikan järkeistämistä. Lainaan puolueen ohjelmaa:

Monikulttuurisuuden kritiikittömän palvomisen sijaan suomalaisten tulee olla avoimesti ylpeitä suomalaisuudesta, historiastamme sekä siitä, että olemme pystyneet rakentamaan tälle suhteellisen karulle elinalueelle jotain sellaista, mitä toisenlaisilla arvopohjilla ei ole saatu aikaan luonnonrikkauksiltaan ja maaperän hedelmällisyydeltään huomattavasti vauraammissa maanosissa.

Tätä en ole koskaan ymmärtänyt: millä tavalla nuo kaksi asiaa ovat toisensa poissulkevia. Siis ylpeä suomalaisuus ja myönteinen suhtautuminen monikulttuurisuuteen.

Näen asian niin, että ylpeään suomalaisuuteen liittyy hyvä itsetunto. Ja hyvällä itsetunnolla varustettu ihminen sietää kyllä erilaisuuttakin.

Silti: ainakin ohjelmatasolla näillä Jussi Halla-ahon kannattajilla on pointtinsa. Julkisessa keskustelussa pitää erottaa työperäinen maahanmuutto, pakolaisuus ja humanitaarinen maahanmuutto, kuten tulokkaiden puolueohjelma huomauttaa.

Mutta mitä muuta tällainen puolue voi saada aikaan kuin julkisen keskustelun muuttumista? Kiehunta Halla-ahon ympärillä on jo vaikuttanut siihen, kuinka maahanmuuttajista keskustellaan. Kriittisiäkin puheenvuoroja sallitaan (Halla-ahon syyte on toinen juttu, mutkikkaampi).