Iranin presidentin äänensävy Yhdysvaltoja kohtaan kiristyi uudelleen

Iran
Teksti
Pirita Männikkö

Vielä ennen Iranin presidentinvaaleja molemmat pääehdokkaat kannattivat uudenlaista vuoropuhelua Yhdysvaltojen kanssa. Nyt istuva presidentti Mahmud Ahmadinejad näyttäisi vaativan Yhdysvaltoja pitämään huolta omista asioistaan.

Mahmud Ahmadinejad

Tänään uutisoitiin, että Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad käskee Yhdysvaltoja pysymään erossa Iranista.

Ahmadinejad on närkästynyt presidentti Barack Obaman kommenteista, joissa tämä tuomitsi Iranin hallinnon kovat otteet mielenosoittajia kohtaan. Ahmadinejad sanoi uutistoimisto Farsille, että Obaman puheet Iranista ovat samanlaisia kuin tämän edeltäjän George W. Bushin.

Yhdysvaltojen ja Iranin välit katkesivat vuonna 1980, kun opiskelijat valtasivat vallankumousjohdon siunauksella Yhdysvaltojen Teheranin-suurlähetystön ja pitivät 52:ta amerikkalaista panttivankeina yli vuoden. Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen alkanut liennytys katkesi, kun presidentti George W. Bush nimesi Iranin osaksi roistovaltioiden muodostamaa ”pahan akselia”.

Obaman valinta presidentiksi tuntui tarjoavan hyvät mahdollisuudet suhteiden parantamiseen, ja erityisesti Ahmadinejad oli äänekäs dialogin puolestapuhuja. Nyt Ahmadinejadin sävy näyttäisi jälleen muuttuvan.

Taannoin pidetyissä presidentinvaaleissa oposition maltillinen edustaja Mirhossein Musavi hävisi vaalit istuvalle presidentille, konservatiiviselle Ahmadinejadille. Oppositio on syyttänyt hallitusta tuloksen väärentämisestä.

12. kesäkuuta järjestettyjen vaalien tulosten julkistamisen jälkeen alkaneissa mielenosoituksissa tai mellakoissa on kuollut jo nyt noin 20 ihmistä. Oppositiolähteiden mukaan Ahmadinejadin hallinto on pidättänyt satoja uudistusmielisiä aktivisteja, poliitikkoja ja journalisteja presidentinvaalien jälkeen.

Eri tietojen vahvistaminen on ollut vaikeaa, koska Iran on rajoittanut merkittävästi ulkomaalaisten tiedotusvälineiden toimintaa maassa.

Lähteet: SK, STT, Reuters, HS
Oheinen kuva: Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad 23. kesäkuuta 2009 Teheranissa. Kuva Alireza Sotakbar / AP /Lehtikuva

SK:n aiemmin julkaistu juttu Iranin presidenttiehdokkaat kannattavat vuoropuhelua ”Saatanan” kanssa

[Kuvat:iran election]