Iran syyttää länsivaltoja mellakoista

Iran
Teksti
Pirita Männikkö
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Iranin turvallisuusjoukot uhkaavat tukahduttaa kaikki opposition mielenosoitukset.

Mellakoita Teheranissa 20.6.09

Internetiin toimitetussa kuvassa mellakkapoliisit ottavat yhteen mielenosoittajien kanssa Teheranissa 20. kesäkuuta 2009. Kuva Str / AP / Lehtikuva


Iran on lähettänyt pääkaupungin Teheranin kaduille tuhansia turvallisuusjoukkoja. Ne ovat uhanneet tukahduttaa kaikki opposition mielenosoitukset. Presidentinvaalien jälkeiset levottomuudet ovat nyt kestäneet yli viikon.

Levottomuudet alkoivat, kun opposition maltillinen edustaja Mirhossein Musavi hävisi vaalit istuvalle presidentille, konservatiiviselle Mahmud Ahmadinejadille. Levottomuuksia pidetään laajimpina vuosikymmeniin.

Lauantaina väitetään kuolleen ainakin kymmenen ihmistä poliisin ja mielenosoittajien välisissä yhteenotoissa. Kuolleiden määrästä on kuitenkin ollut vaihtelevaa tietoa. Hallituksen viestimien mukaan 457 otettiin talteen lauantain väkivaltaisuuksien jälkeen.

BBC kertoo Iranin ulkoministeriön syyttäneet länsivaltoja levottomuuksista. Sen mukaan läntiset vallat pyrkivät heikentämään Irania levittämällä anarkiaa ja vandalismia. Ministeriön mukaan ulkomaiset mediat ovat vihollisvaltioiden puhemiehiä. Viranomaiset ovat BBC:n mukaan edelleen jatkaneet ulkomaisen median työn hankaloittamista.

Esimerkiksi BBC:n kirjeenvaihtaja on pakotettu lähtemään maasta. Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan 23 paikallista journalistia ja bloggaajaa on pidätetty viimeisen viikon aikana.

Erikoinen tapahtuma mielenosoituksessa

Helsingin Sanomien haastattelema suomalaismies sanoi tilanteen Teheranin kaduilla huonontuneen selvästi Iranin korkeimman hengellisen johtajan Ali Khameinin perjantaisen puheen jälkeen. Silloin valtio ilmoitti, ettei se salli mielenosoituksia.

Suomalainen kertoi kuulleensa mielenosoituksissa sattuneesta erikoisesta tapahtumasta:

“Helikoptereista pudotettiin jotakin ainetta väkijoukkoon. Kyseessä on jokin kemiallinen yhdiste, joka aiheuttaa tuskia ja jolla ilmeisesti yritetään merkitä paikalla olleet ihmiset. Ohjeena oli, että sitä ei saisi pestä, sillä peseminen aiheuttaa vain suurempia tuskia,” mies kertoi Helsingin Sanomille.

Mielenosoituksia Iranin presidentinvaaleista on pidetty eri puolilla maailmaa, myös Suomessa.

Tutkimuslaitos löysi vaalituloksista huomautettavaa

STT:n mukaan brittiläinen tutkimuslaitos on löytänyt Iranin presidentinvaalien tuloksista huomattavia epäsäännöllisyyksiä ja epäilyttäviä muutoksia äänestyskäyttäytymisessä. Chatham House -laitos julkisti Iranin sisäministeriön lukuihin perustuvan selvityksensä sunnuntaina.

Tutkimuksen mukaan istuvan presidentin Mahmud Ahmadinejadin voitto on vaatinut todella suuren muutoksen maaseutuväestön äänissä ja myös uudistusmielisten äänestäjien takinkäännön, jota tutkijat pitävät erittäin epätodennäköisenä.

Tulosten perusteella konservatiivinen Ahmadinejad olisi kerännyt 47,5 prosentin kannatuksen niiltä, jotka viime vaaleissa olivat tukeneet uudistusmielisiä ehdokkaita. Presidentti myös menestyi loistavasti maaseudulla, vaikka kolmissa edellisissä vaaleissa vanhoilliset ehdokkaat ja Ahmadinejad olivat olleet erittäin epäsuosittuja.

Äänien siirtymä presidentin taakse on muutenkin omituisen suuri: hän keräsi nyt 13 miljoonaa ääntä enemmän kuin kaikki vanhoilliset ehdokkaat viime vaaleissa yhteensä. Lisäksi Chatham House havaitsi, että kahdessa vanhoillisessa maakunnassa äänestysvilkkaus oli yli sata prosenttia, kertoo STT.

Viranomaiset myönsivät mahdollisen epäkohdan

New York Timesin mukaan iranilaiset viranomaiset ovat myöntäneet, että viidessäkymmenessä kaupungissa annettujen äänien lukumäärä ylittää äänestäjien lukumäärän. Viranomaisten mukaan epäkohdat eivät kuitenkaan riko Iranin lakia. Vaikutusvaltaisen Valvojien neuvoston mukaan taas ei ole selvää, vaikuttaisiko tämä merkittävästi vaalien lopputulokseen.

Hassan Qashqavi Iranin ulkoministeriön edustaja vertasi vaaleja Yhdysvaltain kiistanalaisiin vaaleihin, joissa George W: Bush valittiin uudelleen presidentiksi.

“Kukaan ei rohkaissut amerikkalaisia mellakoimaan, kun he eivät olleet samaa mieltä George W. Bushin uudelleenvalinnasta”, sanoi Qashqavi maanantaina New York Timesin mukaan.

Lähteet: BBC, STT, AFP, Reuters, Helsingin Sanomat, New York Times

Lue aiemmin julkaistu SK:n juttu Iranissa laajimmat levottomuudet vuosikymmeniin

BBC:n analyysi mellakoiden taustoista

Videoita Iranin mellakoista

[Kuvat:iran election]