Huhumylly laukesi Groznyissa - isku parlamenttiin kertoo Tšetšenian hauraasta rauhasta

Paikallinen poliisi partioi Groznyin pääkadulla tiistaina. Suuri osa kansasta ei kuitenkaan luota viranomaisiin Tšetšeniassa. Kuva Olga Kravets.
Pian sen jälkeen kun Groznyin parlamenttitaloon tiistaina hyökänneet kapinalliset oli tapettu, kaupungilla kiersi kaksi suosittua huhua. Toisen mukaan varmaa oli se, että juuri tänä nimenomaisena tiistaina parlamenttitalon sisäänkäyntiä vartioi tarkoituksellisesti tavallista vähemmän vartioita. Toisin sanoen: kapinallisia autettiin pääsemään sisään.
Toisen mukaan Tšetšenian presidentti Ramzan Kadyrov olisi itse järjestänyt parlamenttitalon iskun näyttääkseen, kuinka paikalliset turvallisuusjoukot pystyvät nopeasti ottamaan tilanteen hallintaansa. Isku tehtiin osuvasti samaan aikaan kun Venäjän sisäministeri Rashid Nurgalijev oli vierailulla Groznyissa. Nurgalijev ylisti Tšetšenian sisäministeriön joukkojen tehokasta toimintaa.
Vaikka huhut olisivat pelkkiä huhuja, ne paljastavat tšetšenialaisten epäluottamuksen vallanpitäjiin ja viranomaisiin.
Tiistaina paikallistelevision iltauutisissa vakuutettiin, ettei hyökkäys parlamenttiin vaikuta millään tavalla tasavallan vakauteen ja turvallisuustilanteeseen. Kadyrovin mukaan kaikki on täysin hänen hallinnassaan ja terroristit tuhotaan.
Siitä huolimatta samat ihmiset, jotka ääneen ylistävät Kadyrovia, kahden kesken epäilevät hänen sanojaan.
”Ääneen ei puhuta, sillä kaikki pelkäävät”, kertoo yksi keskustelukumppani.
”Täällä voi joutua vaikeuksiin jo siksi, että ajatukset ovat kapinallisia ymmärtäviä”, sanoo toinen.
Vaikeuksilla tarkoitetaan esimerkiksi poliisin tai muiden univormupukuisten miesten tekemiä summittaisia pidätyksiä, väkivaltaisia kotietsintöjä tai tekaistuja syytteitä. Tšetšeniassa ei luoteta siihen, että vaikeuksien ratkaisussa voisi turvautua poliisiin tai oikeuslaitokseen.
Tšetšenian sodat on julistettu päättyneeksi, mutta tasavalta elää vielä kovin haurasta rauhaa.
Neuvottelemattomat osapuolet
Yksinkertaistettuna Tšetšenian levottomuuksien osapuolina ovat Moskovan tukeman presidentin Ramzan Kadyrovin hallinto ja Doku Umarovin johtamat Islamin nimissä taistelevat kapinalliset eli mudzhahedinit. Kadyrov haluaa Tšetšenian pysyvät osana Venäjän federaatiota. Umarovin mudzhahedinit haluavat luoda Pohjois-Kaukasiaan islamilaisen valtion. Osapuolien välillä ei käydä neuvotteluita.
Umarovin joukoissa oli kesän mittaan merkkejä valtataistelusta. Tšetšeenijoukkojen komentaja Husein Gakajev ilmoitti elokuussa, että hänen joukkonsa eivät enää tue Umarovia.
Tšetšenian sisäministeriön edustaja kertoikin tiistaina uutistoimisto Itar-Tassille, että parlamenttitalon hyökkäyksen olisi järjestänyt juuri Gakajev tarkoituksenaan esitellä voimiaan.
Kapinallisista puhutaan ”miehinä, jotka menivät metsään”. Moskovan ja Kadyrovin mukaan heitä on jäljellä enää kourallinen eikä heillä ole kansan tukea.
Iskujen määrä ja luonne on merkki siitä, että todellisuudessa kapinallisia on satoja, jopa tuhansia. Täysin ilman Pohjois-Kaukasian tavallisten asukkaiden tukea heidän ei olisi mahdollista toimia. Ihmiset välttävät tuen osoitusta Umaroville avoimesti, sillä se johtaa nopeasti vaikeuksiin viranomaisten kanssa.
Hauras rauha
Moskova tukee Kadyrovia, sillä Kadyrov on pystynyt takaamaan Tšetšeniaan edes hauraan rauhan ja terrori-iskut Tšetšenian ulkopuolella ovat vähentyneet. Maata on jälleenrakennettu näyttävästi ja pahoin tuhotun Groznyin keskustasta ei sodan jälkiä enää löydä.
Nykyisen valtapelin vaara piilee tässä: Jos Kadyrov vaihtaa mieltään ja lakkaa ylistämästä Medvedeviä, Putinia ja Venäjää, häntä palvelevat tuhannet aseistetut miehet tekevät samoin.
Puolenvaihdosta Tšetšeniassa on jo kokemuksia.
Aiheesta lisää
Tšetšenian presidentti syyttää ulkomaisia terroristeja hyökkäyksestä parlamenttiin (Suomenkuvalehti.fi 19.10.2010)
Isku Tšetšenian parlamenttiin: Tilanne paikalla yhä sekava (Suomenkuvalehti.fi 19.10.2010)