Päivän kuva: Tšetšenian presidentti syyttää ulkomaisia terroristeja hyökkäyksestä parlamenttiin

Groznyi
Teksti
Susanna Niinivaara
Groznyi
bVenäläiset sotilaat, poliisit ja turvallisuusjoukot Tšetšenian parlamenttitalon ulkopuolella. Kuva Olga Kravets.

Ainakin kuusi ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui Grozyissa, kun kapinalliset hyökkäsivat Venäjän federaatioon kuuluvan Tšetšenian parlamenttitaloon tiistaiaamuna hieman ennen yhdeksää.

Kun Tšetšenian presidentti Ramzan Kadyrov puolenpäivän maissa saapui pitämään puhetta parlamentin jäsenille, naiset pesivät verta pois parlamentin sisäänkäynnin rappusilta. Ikkunoita oli ampumisen jäljilta rikki kolmessa kerroksessa. Myös päärakennuksen viereisessä talossa oli ampumisen jälkiä.

Kadyrov kiitti turvallisuusjoukkoja tehokkaasta toiminnasta terroristien tuhoamisessa. Han syytti teosta ulkomaisia voimia, joihin hänen mukaansa kuuluu muun muassa Lontoossa maanpaossa elävä Ahmed Zakajev.

Kadyrov ihmetteli, miksi häntä ei päästetä Eurooppaan, mutta Zakajevia siellä suojellaan.

Tšetšenian viranomaiset eivät antaneet tarkkoja tietoja tapahtumien kulusta. Aluksi yksi sotilaista kertoi Suomen Kuvalehdelle, että alueella oli meneillään harjoitus.

Silminnäkijöiden ja vahvistamattomien viranomaislähteiden mukaan kapinalliset ajoivat autolla parlamenttitalon alueelle hieman ennen aamuyhdeksää. Kapinallisista yksi räjäytti itsensä pääsisäänkäynnin luona ja 2-3 kapinallista jatkoi matkaa parlamenttitalon sisälle. Parlamenttitalosta kuului ammuntaa.

Hieman kymmenen jälkeen parlamenttitalosta talutettiin ulos shokissa olevia naisia. Pian tämän jälkeen sisään siirtyi miinanraivaajia.

Eri lähteiden mukaan kapinalliset olisivat ottaneet vangikseen myos parlamentin jäseniä, mutta tästä Kadyrov ei maininnut mitään puheessaan.

Alueella oli satoja poliiseja, sotilaita ja eri turvallisuuspalveluiden miehiä noin kolme tuntia kestäneen operaation ajan. Suomen Kuvalehdelle kerrottiin, että kun parlamenttitalo on saatu rauhoitettua, kapinallisten etsinnät jatkuvat alueen taloissa.

Operaatiossa kuoli kapinallisten lisäksi kaksi poliisia ja yksi parlamentin työntekijä. Kadyrovin mukaan lisäksi useita haavoittui.

Jatkuvaa levottomuutta

Sitten Neuvostoliiton hajoamisen Tšetšenia on sotinut kahdesti Venäjää vastaan. Tšetšenia on yhä osa Venäjää, mutta levottomuudet jatkuvat. Kapiallisten Doku Umarov on kertonut kapinallisten tavoitteeksi islamilaisen valtion luomisen Pohjois-Kaukasiaan.

Viimeisin vakava isku Tšetšeniaan oli elokuun lopulla, kun kapinalliset hyökkäsivät Kadyrovin kotikylään Tsenteroihin. Heidän tarkoituksenaan oli mitä ilmeisimmin presidentin surmaaminen. Kadyrovin on itse kerrottu johtaneen operaatiota, missä kaikki kapinalliset Tsenteroissa surmattiin.

Aiheesta lisää
Tšetšenian kapinallisten valtataistelua käydään internetissä (Suomenkuvalehti.fi 17.8.2010)