Tšetšenian kapinallisten valtataistelua käydään internetissä

kapinalliset
Teksti
Susanna Niinivaara
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Tšetšenian kapinallisten johtaja Doku Umarov nimitti itselleen varamiehen heinäkuussa. Sitten alkoikin tapahtua.

Doku Umarov
Kuvakaappaus videosta, jossa Doku Umarov puhuu 2.joulukuuta. 2009. Kuva AP / Lehtikuva.

Tšetšeenikapinallisten johtaja, Kaukasian emiiri-arvonimeä käyttävä Doku Umarov kipusi kansainväliseksi uutiseksi elokuun ensimmäisenä päivänä. Internetissä leviävästä videoviestistä saatiin kuulla Umarovin omin sanoin, että hän jättää johtajan tehtävät nuoremmalleen, itäisen rintaman komentajalle Aslambek Vadaloville.

Umarovin johtamien mujahedin-joukkojen tavoitteena on ollut islamilaisen valtion eli emiraatin luominen Kaukasiaan, ei yksin Tšetšeniaan. Umarov pitää tarpeellisena väkivallan käyttöä taistelussa venäläisvaltaa vastaan. Hän kertoi omien joukkojensa järjestäneen muun muassa terrori-iskut Moskovan metroon kuluvan vuoden maaliskuussa.

Päivä Umarovin eroilmoituksen jälkeen kapinallisten käyttämälle kavkazcenter-nettisivustolle ilmestyi uusi videoviesti. Umarov kertoi jatkavansa tehtävässään entiseen tapaan. Edellisen päivän video oli hänen mukaansa tekaistu.

Potkut videon julkaisemisesta

Aslambek Vadalovia oli nostettu hierarkiassa jo ennen tätä “eroan-en-eroakaan”-videoepisodia.

Heinäkuun 24. päivänä Umarov nimitti Vadalovin varamiehekseen eli naibiksi ja seuraajakseen kuoleman varalta. Umarov perusteli tekoaan sillä, että on välttämätöntä olla valmistautunut tilanteen kehitykseen mihin tahansa suuntaan.

Tätä ilmoitusta Umarov ei ole vetänyt takaisin.

Kuolemaan varautuminen on menneisyyden valossa ymmärrettävää: Maaliskuussa 2005 Venäjän joukot tappoivat Tšetšenian entisen presidentin Aslan Mashadovin. Kapinallisjoukkojen johtoon siirtyi Abdul-Halim Saidullajev. Kesäkuussa 2006 Venäjän joukot tappoivat kapinallisjohtaja Saidullajevin ja johtoon siirtyi Umarov.

Umarovin toisensa pyörtävät videoviestit näyttivät saavan selityksen käskyssä, joka julkaistiin elokuun kuudentena päivänä. Lyhyessä tekstissä kerrotaan, että “Kaukasian emiraatin tiedotus- ja analyysipalvelun johtaja Movladi Udugov erotetaan väliaikaisesti tehtävistään”. Syyksi kerrottiin sisäiseen käyttöön tarkoitetun videomateriaalin julkaiseminen luvatta.

Todennäköisesti käskyssä viitataan juuri videoon, jossa Umarov ilmoittaa erostaan.

Pian seurasi lisää nettiviestejä, jotka valottavat tšetšeenien sisäistä valtataistelua.

Vadalov vaihtoi puolta

Eri nettisivustoilla julkaistiin 12. ja 13. elokuuta ilmeisesti kännykällä kuvattu huonolaatuinen video, jossa osa tšetšeenikapinallisten johtohenkilöistä ilmoittaa epäluottamuksensa Umaroviin.

Tšetšeenijoukkojen komentaja Husein Gakajev kertoo, ettei jihadia käyvillä veljillä ole muuta mahdollisuutta kuin vetäytyä tukemasta Umarovia. Hänen mukaansa mudzahedinit tukevat silti yhä Kaukasian emiraattia. Nyt tarvitaan vain uusi johtaja.

Gakajev kertoo videokuvauksen päivämääräksi 10. elokuuta. Paikasta ei ole tietoa. Kuvissa näkyy parikymmentä maastopukuista miestä, jotka istuvat metsässä.

Yksi syy epäluottamukseen on Gakajevin mukaan juuri sekaannus Umarovin erosta. Gakajevin mielestä ei ole mahdollista, että yhtenä päivänä eroaa, ja toisena päivänä ei. Videon loppupuolella puhuu Vadalov. Hän kertoo eroavansa Umarovin naibin tehtävästä. Gakajevin vieressä istuva Vadalov näyttää valinneen puolensa.

Jatkoa seurasi jo samana päivänä.

Umaroville lojaali, Dagestanin emiiri Magomed Vagapov lähetti viestin, jossa vetosi yhtenäisyyden puolesta: Umarov on ainoa laillinen johtaja. Umarov nimitti Vagapovin aikaisemmin tänä vuonna sharia-tuomioistuimen johtajatuomariksi.

Seuraavassa viestissään Vagapov muistutti, että virheiden tekeminen on inhimillistä. Ja vetosi Koraaniin: Emiiriä vastaan ei saa nousta. Ei, vaikka hän tekisi virheitä.

Moskovan tukeman Tšetšenian presidentin Ramzan Kadyrovin mukaan on aivan sama, kuka on kapinallisten johdossa. Heidät löydetään erikoisoperaatioissa joka tapauksessa.

Umarovin surmasta on ilmoitettu jo useita kertoja, mutta tieto on aina osoittautunut virheelliseksi.