Isku Tšetšenian parlamenttiin: Tilanne paikalla yhä sekava

terrorismi
Teksti
Netta Vuorinen
Groznyi Parlamenttitalo
Turvallisuusjoukkoja Groznyissa parlamenttitalon edustalla. Kuva Musa Sadulayev / AP / Lehtikuva.

Tšetšenian parlamenttiin Venäjän Pohjois-Kaukasuksella hyökättiin tänä aamuna. Puoli yhdeksältä Suomen aikaa viranomaiset vahvistivat, että parlamenttitalossa on ammuskeltu.

Jotkut uutislähteet puhuvat myös itsemurhapommituksesta.

Toimittaja Susanna Niinivaara seuraa tilannetta parlamenttitalon edessä Groznyin kaupungissa. Vahvistamattomien tietojen mukaan tšetšeenikapinalliset olisivat vallanneet kolme parlamenttitalon kerrosta.

Eräs ambulanssilla saapunut ensihoitaja kertoi, että paikalle hälytettiin kaikki mahdolliset yksiköt. Pelastustyöntekijöille kerrottiin, että sisällä on sekä kuolleita että haavoittuneita.

Reilu tunti sitten parlamenttitalosta tuotiin ulos useita itkeviä naisia. Heistä kukaan ei kuitenkaan osannut kertoa muusta kuin ammuskelusta.

Paikalta saatujen, vahvistamattomien tietojen mukaan hyökkääjät olisivat ottaneet panttivangiksi parlamenttitalon työntekijöitä ja surmanneet neljä kansanedustajaa. Sekä paikalta että kansainvälisistä lähteistä tulevat tiedot kuitenkin muuttuvat jatkuvasti.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kaikki kapinalliset on surmattu. Lisäksi kolmen turvallisuuspalvelun edustajan ja yhden parlamentin työntekijän kerrotaan menehtyneen. Tämänhetkisten tietojen mukaan kaksi kapinallista räjäytti itsensä ja yksi sai surmansa turvallisuuspalvelun luodista.

”Operaatioon osallistuu satoja turvallisuuspalvelun miehiä. Paikalla on myös miinanraivaajia”, kertoo Susanna Niinivaara. ”Myös ambulansseja lähtee jatkuvasti kohti sairaalaa.”

Turvallisuuspalvelun edustajan mukaan myös lähialueen talot tutkitaan kapinallisten varalta heti, kun vaara on ohi parlamenttitalossa.

Sekava tilanne parlamenttitalon lähistöllä jatkuu yhä, ja alue on yhä eristettynä.

Kaksi sotaa riepotteli Tšetšeniaa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Vaikka sota on ohi, levottomuuksia esiintyy yhä. Kapinnalliset ovat kertoneet tavoitteekseen islamilaisen valtion perustamisen Kaukasuksen alueelle.

Juttu on julkaistu klo 10.59 ja sitä on päivitetty viimeksi klo 12.03.