Georgia julistettu sotatilaan, taistelut jatkuvat kiivaina, Venäjä pommitti asuintaloa

Erkki Tuomioja
Teksti
Jyrki Jantunen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Haavoittunut Gorin kaupungissa

Asiantuntija: Hyökkäys Etelä-Ossetiaan oli uhkapeliä.

Haavoittunut Gorin kaupungissa 9. elokuuta 2008. Uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin viisi ihmistä on kuollut venäläispommin osuttua asuintaloon. Gori sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Etelä-Ossetian Tshinvalista.

Georgian joukkojen hyökkääminen Etelä-Ossetiaan oli “jonkunlainen yllätys” Aleksanteri-instituutin tutkimuspäällikkö Markku Kangaspurolle. Etelä-Ossetian ja Abhasian tilanne on kiristynyt ja kärjistynyt entisestään, mutta Kangaspuro ei olisi uskonut, että Georgian presidentti Mihail Saakashvili lähtee tällaiseen uhkapeliin.

“Täytyy kai sielläkin olla kansainvälisen politiikan tuntemusta, että siellä tiedetään, kuinka Venäjä reagoi hyökkäykseen”, hän selittää.

Etelä-Ossetiassa on 2000 venäläistä rauhanturvaajaa, ja Venäjä on selkeästi ilmoittanut, ettei se hyväksy sotilaallista ratkaisua alueelle.

Kangaspuro uskoo, että konfliktin ratkaisun avainasemassa olevat Venäjä ja Yhdysvallat haluavat kiistaan mahdollisimman nopeasti neuvotteluratkaisun.

Yhdysvallat on liiaksi kiinni omissa konflikteissaan, että se ryhtyisi sotilaallisiin toimiin, eikä sota ole Venäjänkään intresseissä. Myös Euroopan isot valtiot ja kansainväliset järjestöt pyrkivät todennäköisesti välittämään rauhaa, sillä kukaan ei halua toista Kosovoa.

Saakashvili teki
klassisen tempun

Georgiassa on arviolta 140-170 amerikkalaista, jotka kouluttavat georgialaisia maan halki kulkevan öljyputken turvaamiseen. Sotatilan jatkuessa öljyputki hajoaisi nopeasti ja sota leviäisi Abhasiaan sekä laajemmalle Kaukasukselle, Kangaspuro miettii.

Saakashvili ajoitti todennäköisesti hyökkäyksen Pekingin olympialaisten aikaan, koska laski maailman huomion kiinnittyvän urheiluareenoille.

“Etelä-Ossetian valtaus oli nopea, mutta varsin epälooginen, jos ajatellaan Venäjän reaktioita. Täytyihän Saakashvilin ymmärtää, että Venäjä ei anna nöyryyttää itseään.”

Vuonna 2004 valtaan nousseen Saakashvilin lupaukset kansalle ovat yksi toisensa jälkeen romuttuneet. Presidentti lupasi palauttaa kansallisen yhtenäisyyden, vauraamman talouden ja vakaan demokratian.

“Taloudellinen kehitys on ollut katastrofi ja oppositio on osoittanut mieltään. Tämä (hyökkäys) on lähes klassinen temppu siitä, miten kiinnitetään huomio ulkopolitiikkaan ja yhdistetään kansa sotatilan avulla”, Kangaspuro selittää.

Venäjä vahvistaa
joukkojaan

Venäjä ilmoittaa ajaneensa georgialaisjoukot pois Etelä-Ossetian pääkaupungista Tshinvalista. Maavoimien komentaja sanoo, että taistelut jatkuvat Venäjän rauhanturvaajien koko toiminta-alueen vapauttamiseksi.

Maan ilmavoimien hävittäjät ovat aamupäivän aikana pommittaneet Georgian sotilaskohteita Gorin kaupungin liepeillä. Uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin viisi ihmistä kuoli, kun yksi pommeista osui asuintaloon. Venäjä on kiistänyt tiedon siviiliuhreista.

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev painotti aamulla, että Venäjä pyrkii pakottamaan Georgian rauhaan. Ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan sanoi, ettei Venäjä pyri “täysimittaiseen sotaan” Georgian kanssa.

Venäjä arvioi yli 1 500 ihmisen kuolleen ja 30 000:n paenneen Etelä-Ossetiasta taisteluiden takia. Tietoja ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä.

Venäjä on toimittanut lisää joukkoja Etelä-Ossetiaan yön aikana, kertoo Venäjän maavoimien edustaja. Uutistoimisto Itar-Tass raportoi, että Etelä-Ossetian pääkaupungin Tshinvalin alueelle on saapumassa myös venäläisiä erikoisjoukkoja.

Yön aikana kiivaimmat taistelut ovat keskittyneet Tshinvaliin. Kaupungista on kuultu raskaan tulitaistelun ääniä.

Venäjän mukaan Georgian joukot ampuivat yöllä tykistötulta Tshinvaliin. Georgian televisio näytti kuvamateriaalia, jossa Tshinvali oli raskaan tykistö- ja rakettitulen kohteena. Kokonaisia kortteleita on tiettävästi tuhoutunut kivimurskaksi.

Georgian sisäministeriö puolestaan kertoi, että Venäjän ilmavoimat pommitti yön aikana pääkaupungin Tbilisin lähistöllä sijaitsevaa Vanzinin lentotukikohtaa. Georgialaisjoukkojen tappioista ei ole kerrottu.

Georgian presidentti Mihail Saakashvili arvioi eilen 30 georgialaisen kuolleen.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti aamulla, että yön taisteluissa on kuollut kolme venäläissotilasta. Yhteensä sotatoimissa on saanut surmansa 15 venäläisrauhanturvaajaa ja 70 on loukkaantunut.

Saakashvili on julistanut maan olevan sotatilassa. Presidentti pyytää parlamenttia vahvistamaan poikkeustilalait.

Saakashvilin mukaan poikkeustila piti julistaa, sillä Georgia on joutunut Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi.

Suomi pyrkii saamaan
välittömän tulitauon

Etelä-Ossetian kriisiin ei ole hyväksyttävää eikä kestävää sotilaallista ratkaisua, sanoo suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd). Konfliktitilanne on Tuomiojan mielestä ratkaistava palauttamalla sitä edeltänyt status quo -tilanne.

Etyjin puheenjohtajamaana Suomi yrittää saada aikaan välittömän tulitauon ja toimittaa humanitaarista apua sodan jalkoihin jääneiden auttamiseksi.

“Syyllisten etsiminen ei nyt auta jo senkään vuoksi, että jokainen osapuoli on osaltaan syyllisyyttä jakamassa. Mutta heti aseiden vaiettua on käytävä käsiksi neuvotteluratkaisun löytämiseen”, Tuomioja huomauttaa.

Tuomiojan mielestä Etelä-Ossetian konflikti on jo täyttä sotaa, eikä sen laajenemista voida sulkea pois. Yhteenotoissa on tähän mennessä kuollut ehkä tuhansia, ja yksin Etelä-Ossetiassa on 75000 siviilin turvallisuus uhattuna, Tuomioja pelkää.

Teksti
Heli Sinkkonen, STT
STT-Itar-Tass-DPA
STT-AFP-Reuters

Kuva
George Abdaladze / AP / Lehtikuva