Gaddafi 42 vuotta Libyan johtajana - hauta keskelle aavikkoa

Arabikevät
Teksti
Katri Merikallio
Muammar Gaddafin pidätys

Väliaikaishallinnon sotilaat löysivät Muammar Gaddafin sadevesiviemäristä 20. lokakuuta. Kuva Reuters / Lehtikuva.

Libyaa 42 vuotta johtanut Muammar Gaddafi haudattiin varhain tiistaina salaiseen paikkaan, tiettävästi aavikolle.

Samaan paikkaan haudattiin myös hänen poikansa Mutassimin, 34, ruumis.

Paikalla oli vain neljä todistajaa, jotka kaikki vannoivat käsi Koraanilla, etteivät paljasta hautapaikkaa. Paikasta ei haluta pyhiinvaelluskohdetta Gaddafin kannattajille.

Gaddafin ja Mutassimin ruumiit olivat julkisesti nähtävillä Misratan kaupungissa neljän vuorokauden ajan.

Maan väliaikaishallinto on arvioinut, että sen jälkeen kun kansa nousi helmikuun puolivälissä 2011 Bengasin kaupungissa vastustamaan Gaddafin mielivaltaa, jopa 30 000 libyalaista saanut surmansa.

Gaddafin armeija tulitti toistuvasti siviilejä kansainvälisen yhteisön tuomiosta piittaamatta, ja sadattuhannet ihmiset pakenivat maasta.

Vasta kun kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyi maaliskuussa selvittämään, oliko Gaddafi syyllistynyt sotarikoksiin, YK:n turvaneuvosto kypsyi väliintuloon. Naton ilmaiskut auttoivat kapinallisia etenemään kaupunki kaupungilta, kunnes pääkaupunki Tripoli vallattiin elokuussa.

Vielä senkin jälkeen Gaddafi uhosi taistelevansa loppuun asti.

Kahdeksan kuukautta taistelujen alkamisen jälkeen Gaddafi löydettiin lopulta sadevesiviemäristä synnyinkaupungistaan Syrtistä.

Libyan väliaikaishallinto on luvannut selvittää, miten Gaddafi lopulta surmattiin. Maailman johtajista harva suri sitä, että heidän pitkäaikainen liittolaisensa ei päässyt kansainvälisen tuomioistuimen eteen kertomaan läheisistä suhteistaan maailman johtajiin.

Gaddafin toinen poika Saif al-Islam, jota pidettiin aikanaan Gaddafin todennäköisimpänä seuraajana, pakeni tiettävästi aavikolle Etelä-Libyaan. Viranomaiset uskovat, että hän on jatkanut matkaansa Nigeriin tai Algeriaan.

Gaddafin vaimo Safiya sekä aikuinen tytär Aisha ja pojat Hannibal ja Mohammed pakenivat elokuun lopulla Algeriaan, jossa heidän oletetaan edelleen olevan.

Gaddafi ehti viime vuosina siirtää valtavan määrän valtion varallisuutta ulkomaille omiin nimiinsä.