Eri iskut, sama sota - kehässä USA, Pakistan, Nato ja taleban

CIA
Teksti
Netta Vuorinen

Rajavartijoita surmannut Naton ilmaisku närkästytti Pakistania niin, että tärkein Afganistaniin johtava raja-asema suljettiin. CIA:n ohjukset taas kohdistuivat terroristeihin, jotka suunnittelivat iskuja Eurooppaan. Talebanit saivat oivan tilaisuuden kostaa iskut räjäyttämällä huoltoajoneuvoja.

Palomies yrittää sammuttaa palavaa Naton huoltoajoneuvoa. Kuva Arshad Butt / AP / Lehtikuva.


”Yhdysvaltain ja Naton sotilaat tappavat viattomia pakistanilaisia. Se on anteeksiantamatonta, ja aiomme antaa heille kunnon opetuksen”, sanoi Pakistanin taleban-liikkeen edustaja Azam Tariq tiistaina.

Kommentti liittyi talebanien tuhoamiin Naton polttoainerekkoihin, joita on syttynyt tuleen lähes päivittäin viimeisen viikon ajan.

Keskiviikkona yli kaksikymmentä polttoainetta Afganistaniin kuljettanutta huoltoajoneuvoa paloi poroksi Pakistanin lounaisosassa sijaitsevassa Quettan kaupungissa. Aikaisemmin iskuja on tehty ainakin pääkaupunki Islamabadissa sekä rajakaupunki Torkhamissa.

Paikalliset talebanit ovat ilmoittautuneet aiempien iskujen tekijöiksi. Tämänpäiväisen iskun tekijästä ei ole vielä tietoa, mutta viime päivien perusteella on todennäköistä, että talebanit tahtovat tuhosta kunnian itselleen.

Azam Tariqin mukaan hyökkäykset olivat kosto Pakistaniin kohdistuneista iskuista.

Naton helikoptereita on tavattu maan ilmatilasta useaan kertaan parin viikon aikana. Viime torstaina tehdyssä helikopteri-iskussa sai surmansa kolme rajavartijaa.

Närkästyneet viranomaiset sulkivat Pakistanin tärkeimmän raja-aseman Torkhamin kaupungissa. Sen jälkeen Afganistaniin matkalla olevia Naton huolto-ajoneuvoja on poltettu ja räjäytetty useaan kertaan.

USA:n kaksi kärpästä

Naton lisäksi myös Yhdysvallat on jälleen iskenyt Pakistanin luoteisosaan. Miehittämättömässä lennokki-iskussa sai maanantaina surmansa kahdeksan epäiltyä militanttia, joista viidellä oli Saksan kansalaisuus.

Yhdysvaltain mukaan maanantaisessa iskupaikassa piilotelleet henkilöt olivat eurooppalaisia, jotka suunnittelivat terrori-iskuja Saksaan, Ranskaan ja Britanniaan.

Ulkoministeriö varoitti amerikkalaisia Euroopan-matkaajia terroriuhasta jo sunnuntaina. Ilmeisesti CIA:n toteuttamalla lennokki-iskulla ja ulkoministeriön varoituksella oli ajallista eroa vain päivän verran.

Pakistanin Yhdysvaltain suurlähettiläs Hussein Haqqani on vahvistanut terrorivaroitusten ja Pohjois-Waziristaniin alueelle suunnattujen ilmaiskujen välisen yhteyden.

Yhdysvallat on lisännyt lennokki-iskujensa määrää viime aikoina luoteisessa Pakistanissa lähellä Afganistanin rajaa. Pakistanin viranomaisten mukaan syyskuun alun jälkeen on tehty 24 ilmaiskua, jotka ovat surmanneet yli 140 ihmistä.

Haqqanin mukaan lennokki-iskuja lisättiin, koska tiedustelupalvelut saivat vihiä Eurooppaan kohdistuvista terroriaikeista ja iskujen suunnittelijoiden olinpaikasta.

Lue myös SK:n juttu ”Näkymätön sota” (SK pdf 3/2010), joka kertoo amerikkalaisten taistelulennokkien työstä Pakistanissa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, BBC News