Demarit syvässä kriisissä: Näin punaväri hävisi kartalta

Eurooppa
Teksti
Teppo Tiilikainen

Saksan sosiaalidemokraatit ovat historiansa syvimmässä kriisissä. SPD:n kannatus jäi vaaleissa 23 prosenttiin, mikä on kaikkien aikojen huonoin tulos puolueen historiassa.

KARTTA

SPD:n alamäki alkoi 2000-luvun alussa Gerhard Schröderin punavihreän hallituksen aikana. Saksan talous kärsi tuolloin pahasti maan yhdistymisen aiheuttamista kustannuksista. Schöder yritti saada valtiontalouden tasapainoon Agenda 2010-nimellä tunnetulla sosiaalipoliittisella ohjelmalla, joka leikkasi rajusti sosiaalietuuksia.

Ohjelma oli erittäin epäsuosittu, ja se näkyy puolueen kannatusluvuissa. SPD on kärsinyt vaalitappion toisensa jälkeen. Samalla Itä-Saksan kommunistipuolueen perillisten ja demareiden vasemman laidan muodostaman radikaalin vasemmistopuolueen Die Linken kannatus on kasvanut.

Linke on erittäin vahva itäisessä Saksassa, mutta puolueen keulahahmo, SPD:n entinen puheenjohtaja Oskar Lafontaine on onnistunut haalimaan kannatusta myös läntisessä Saksassa. Viime sunnuntain vaaleissa puolue saavutti historiansa parhaan tuloksen ja nousi vihreiden yläpuolelle lähes 12 prosentin kannatuksella.

Demarit ovat menettäneet asemiaan kaikkialla Euroopassa, vaikka luulisi, että maailmantalouden kriisi olisi vahvistanut niiden kannatusta.

Vielä 2000-luvun alussa sosiaalidemokraatit olivat vallassa 12:ssa EU:n silloisista 15 jäsenvaltiosta. Vasemmistossa oli imua, kun Tony Blairin ja Schröderin kaltaiset uuden polven demarijohtajat kiilasivat lähemmäksi poliittista keskustaa.

Nyt puheet ”uudesta keskustasta” ja ”kolmannesta tiestä” ovat vaienneet. Tanska kääntyi oikealle 2001, Ruotsi 2006 ja Suomi 2007.

Oikeisto hallitsee myös Kreikkaa ja Italiaa. Ranskan sosialistien rivit ovat olleet täysin sekaisin siitä lähtien, kun Ségolène Royal hävisi presidentinvaalit Nicolas Sarkozylle. Sosialistit olivat suurin häviäjä myös viime kesän EU-vaaleissa.

Vanhoista EU-maista demarit hallitsevat edelleen Espanjaa, Britanniaa ja Portugalia, jossa sosialistit tosin menettivät ehdottoman enemmistönsä viime sunnuntain vaaleissa. Työväenpuolue hallitsee edelleen myös Norjassa, joka ei kuulu EU:hun.

Demareiden vaalitappiot johtuvat osittain ammattirakenteen muutoksesta ja kannattajakunnan ikääntymisestä. Perinteinen kannattajakunta ei välttämättä hyväksy esimerkiksi puolueiden liberaalia maahanmuuttopolitiikkaa ja siirtyy sen vuoksi kannattamaan uusia populistisia liikkeitä.

Demareilla ei ole enää myöskään valovoimaisia johtajia.