Arctic Sea: Venäjän kertomus on herättänyt myös epäilyksiä

Arctic Sea
Teksti
Pirita Männikkö

Arctic Sean miehistön ja kaappauksesta epäiltyjen uutisoitiin tänään saapuneen Moskovaan, mutta tiedot yksityiskohdista ovat edelleen ristiriitaisia.

Mikhail Voitenko
Arctic Sean vaiheita seuranneen merenkulkualan verkkojulkaisun Sovfrachtin päätoimittaja Mihail Voitenko tiedotustilaisuudessa Moskovassa 18. elokuuta 2009. Kuva Alexander Zemlianichenko / AP / Lehtikuva


Kadonneeksi väitetty rahtialus Arctic Sea paljastui alkuviikosta – vähemmän kadonneeksi. Todellisuudessa viranomaiset olivat tienneet laivan liikkeistä jo useamman päivän.

Mutta mitä kuuluu miehistölle ja kaappaajille, laivasta puhumattakaan?

  • Miehistö. Arctic Sean viisitoistahenkinen miehistön ja epäiltyjen uutisoitiin saapuneen tänään Moskovan lähellä sijaitsevalle sotilaslentokentälle. Yksityiskohtia koskevat tiedot ovat kuitenkin vaihtelleet. Joidenkin lähteiden mukaan epäillyt ja miehistö olivat samassa, joidenkin mukaan eri lentokoneissa. Toisaalta uutistoimisto AP:n mukaan Venäjän ulkoministeriön tiedotteessa sanotaan, että 11 miehistön jäsentä kuljettava kone lähti Kap Verdeltä torstaina. Ministeriön mukaan kapteeni ja kolme miehistön jäsentä jäi jälkeen, mutta tiedotteessa ei puhuttu mitään kaappaajista. Epäillyt ja miehistö olivat alkuviikon kuulusteltavina Kap Verdellä. Ensimmäisissä merimiehistä julkaistuissa valokuvissa miehet näyttivät siisteiltä ja kohtalaisen hyvinvoivilta.
  • Kaappaajat. Epäillyistä on liikkunut hieman vaihtelevaa tietoa, mutta vallitsevan käsityksen mukaan Venäjä on pidättänyt  kahdeksan henkilöä. Heistä neljä on virolaisia, kaksi latvialaisia ja kaksi venäläisiä. Tosin ainakaan keskiviikkoon mennessä Latvian ja Viron viranomaiset eivät olleet vielä saaneet minkäänlaista yhteydenottoa Venäjältä, uutisoi Saksan radion ulkomaanpalvelu Deutsche Welle.
  • Laiva. Arctic Sean puulastin omistava Rets Timber -yhtiö kertoi keskiviikkona MTV3:lle, että varustamo järjestää laivalle uuden miehistön. Sen jälkeen alus tankataan, ja se jatkaa matkaansa Algeriaan. Aluksen oletetaan palaavan Suomeen 20. syyskuuta.

Keskusrikospoliisin rooli?

Suomi oli mukana Arctic Sea -aluksen pelastusoperaatiossa, kertoo Ylen Uutiset. Venäjä, Suomi, Ruotsi ja Malta seurasivat aluksen liikkeitä pitkään yhteistyössä, mutta pelastusoperaation maanantain vastaisena hoiti kuitenkin Venäjän laivasto. Ylen mukaan alus pysäytettiin vasta parin viikon seurannan jälkeen, sillä operaation suunnittelu vei aikaa. Ylen mukaan Suomi on myös esittänyt Venäjän viranomaisille pyynnön, jotta Suomi saisi kuulustella kaappaajiksi epäiltyjä.

Krp on kiistänyt, että poliisi olisi aiemmin valehdellut julkisuuteen viranomaisilla olleista tiedoista.

Nelosen uutisten mukaan KRP on muodostanut yhdessä Ruotsin ja Maltan kanssa tutkimusryhmän, joka aikoo ottaa selvää, mitä Arctic Sea -aluksella oikein tapahtui.

Kaappaajat vaativat lunnaita vakuutusyhtiöltä

Tapausta ympäröivät edelleen monet kysymykset, sillä Venäjä on antanut tapauksesta tietoja tipoittain. Venäjän motiiveja ja toimia onkin jo ehditty epäillä.

Venäjän puolustusministeri Anatoli Serdjukov on edelleen vakuuttanut uutistoimisto AP:lle, että kaappaajat vaativat rahtilaivasta lunnaita ja uhkasivat räjäyttää aluksen. Laivan miehistö on vahvistanut tiedot. Venäjän mukaan Arctic Sea -laivan kaappauksesta epäillyt esittivät olevansa merihädässä, minkä vuoksi laiva otti heidät kyytiinsä.  Kaappaajat uhkasivat miehistöä aseilla ja pakottivat miehistön esimerkiksi sulkemaan laivan navigaatio- ja seurantalaitteet.

Viron puolustusvoiminen entinen komentaja Tarmo Kouts ei usko Venäjän kertomusta.

”Koko tarina vaikuttaa niin kaukaa haetulta, että olisi lapsellista uskoa Venäjän virallista versiota”, Kouts totesi Postimees-lehdelle keskiviikkona. Koutsia siteerasi Aamulehti.

Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan Arctic Sean kaappaajat vaativat 1,5 miljoonan dollarin lunnassummaa laivan vakuutusyhtiöltä. Moskovalaisen Renaissance Strakhovanie -vakuutusyhtiön varatoimitusjohtajan mukaan englantia puhunut ja kaappaajien edustajaksi esittäytynyt mies soitti yhtiön toimistoon 3. elokuuta.

Lähteet: Interfax, STT, Helsingin Sanomat, Aamulehti, AP, Deutsche Welle, Ilta-Sanomat

Aiheesta lisää

Arctic Sea löytyi mutta tieto puuttuu (Suomenkuvalehti.fi 18.8.2009)

Arctic Sean vaiheet maanantaihin asti (Suomenkuvalehti.fi 17.8.2009)

Kuvia Arctic Sean miehistöstä MTV3:n sivuilla