Arctic Sea löytyi mutta tieto puuttuu

Arctic Sea
Teksti
SK:n toimitus
Venäjän puolustusministeri Anatoli Serdjukov kertoi presidentti Dmitri Medvedeville Arctic Sea -aluksen löytymisestä maanantaina 17. elokuuta. Kuva Dmitry Astakhov / AP / Lehtikuva. Alkuperäinen uutiskuva

Mystisesti kadoksissa ollut Arctic Sea -alus löytyi Kap Verden lähistöltä maanantaina. Venäjän laivasto paikansi aluksen ja poimi miehistön talteen. Tällä hetkellä miehistön kerrotaan olevan matkalla kohti Moskovaa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjä on pidättänyt kahdeksan henkilöä epäiltynä laivan kaappauksesta. Pidätetyt ovat venäläisiä, virolaisia ja latvialaisia.

Arctic Sean tarina on kuitenkin kaikkea muuta kuin selvä.

Venäjä on myöntänyt antaneensa aluksen etsinnän aikana vääriä tietoja sen sijainnista. Maanantai-iltana maan puolustusministeriö lupasi antaa asiasta lisätietoja, mutta mitään ei kuulunut.

”Tästä operaatiosta tulee oppikirjaesimerkki siitä, kuinka toteuttaa käytännön operaatio ja salata siihen liittyvä informaatio”, Venäjän Nato-lähettiläs Dmitri Rogozin sanoi STT:n mukaan.

Ylen haastattelussa Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Pekka Visuri arveli, että kyseessä saattaa olla jopa terrorismi vaikkakin merkkejä tyypillisestä terroritoiminnasta ei ole ollut. Ylen mukaan Venäjällä epäillään, että taustalla voi olla myös poliittisia kytköksiä.

MTV3:n haastattelussa Renvall-instituutin tutkija Arto Luukkanen esitti samansuuntaisia epäilyjä kuin Visuri Ylelle: kyse oli poliittisesta tempusta tai sitten laiva kuljetti jotain todella arvokasta.

Arctic Sea oli ollut korjattavana Venäjälle kuuluvan Kaliningradin alueella aiemmin kesällä, ja se on herättänyt epäilyjä piilotetusta lastista, joka olisi ollut jotain muuta kuin laivan virallinen lasti eli Stora Enson puutavara.

Aiheesta lisää
Arctic Sean vaiheet maanantaihin asti (Suomenkuvalehti.fi 17.8.2009)