Liikunta ei ratkaise vakavan ylipainon ongelmaa

lihavuus
Teksti
Jukka Ukkola

Lihominen johtuu ennen kaikkea lisääntyneestä syömisestä, kertoo tuore tutkimus.

Ylipainoinen mies vaa'alla
Ylipainoisuus on akuutti asia Yhdysvalloissa, mutta edelleen kasvava ongelma myös Suomessa. Kuva Mikko Stig / Lehtikuva

Yhdysvalloissa tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan jenkkien keskimääräinen paino on noussut kolmessa vuosikymmenessä melkein kymmenen kiloa, ja lihavuuden lisääntyminen johtuu lisääntyneestä syömisestä paljon enemmän kuin liikunnan puutteesta.

Vaikka tutkijat ovat tähän astikin olleet yksimielisiä siitä, että painonhallintaan tarvitaan sekä liikuntaa että kaloreiden rajoittamista, nyt tehdyssä uudenlaisessa tutkimuksessa saaduilla tuloksilla saattaa olla merkittävä vaikutus julkisen terveydenhoidon ja lihavuudentorjunnan suuntaamiseen.

Asia on akuutti Yhdysvalloissa, mutta hyvin paljon samantapainen kehitys on toteutunut myös monissa muissa kehittyneissä maissa – ei vähiten Suomessa. Amerikkalaistutkimus esiteltiin viime viikolla Euroopan lihavuuskongressissa Amsterdamissa.
Tutkimuksen johtaja, professori Boyd Swinburn kertoo AlphaGalileotiedeuutisissa, että amerikkalaisten painonnousu näyttää selittyvän melkein yksinomaan liialla syömisellä, ja liikunnalla on vain vähäinen rooli.

Tutkijat mittasivat aluksi runsaat 2 000 aikuisen ja lapsen kalorien saannin ja kulutuksen normaalioloissa. Sen jälkeen pystyttiin laskemaan, kuinka paljon kaloreita tarvitaan vakaan painon ylläpitämiseen ja kuinka paljon lapset tarvitsevat normaaliin kasvuun.
Tilastoista tutkittiin, kuinka paljon amerikkalaiset söivät keskimäärin 1970- ja 2000-luvuilla, ja lukujen perusteella laadittiin ennuste painonnoususta. Jos todellinen painonnousu vastasi ennustetta, lihominen johtui syömisestä, jos ei, myös liikunnalla oli merkitystä, yksinkertaistaa Swinburn.

Tulosten mukaan lasten ennustettu ja toteutunut paino nousivat täsmälleen samaan tahtiin, mikä osoitti sen, että lasten keskimääräinen lihominen kolmen vuosikymmenen kuluessa johtui yksinomaan ruokailutottumuksista.

500 kilokaloria pois

Ruoan kulutuksen perusteella ennustettiin aikuisten lihovan keskimäärin 10,8 kiloa kolmessa vuosikymmenessä, mutta tosi asiassa he lihoivatkin ”vain” 8,6 kiloa. Tästä voidaan päätellä, että lisäkilot ovat kertyneet ennen muuta liialla syömisellä, mutta lihomista on sentään hieman hillinnyt fyysisen aktiivisuuden lisääntyminen.

1970-luvun painoindeksien palauttamiseksi lasten energiansaantia pitäisi tiputtaa noin 350 kilokaloria päivässä, eli limun ja ranskalaisten perunoiden verran. Aikuisilta pitäisi leikata 500 kilokaloria, eli iso hampurilainen joka päivä.

Ruokavalion vaihtoehtona samaan tulokseen päästään, jos lapset kävelevät päivittäin 2,5 tuntia ja aikuiset kaksi tuntia nykyistä enemmän.

Tosiasiassa kuitenkin molempia – sekä ruokavaliota että lisäliikuntaa tarvitaan. Vaikka painonhallinnassa huomiota kannattaa kohdistaa ennen muuta ruokavalioon, ei pidä unohtaa, että liikunnalla on paljon muitakin myönteisiä vaikutuksia, Swinburn neuvoo.


Aiheesta lisää AlphaGalileon uutisessa.