Valkeen vuosien takainen päätös: valoa korvaan, ei silmään

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Olen aiemmin kirjoittanut useaan otteeseen Valkeen ”korvavaloista”, eli muun muassa kaamosmasennuksen hoitoon markkinoiduista valokuulokkeista.

Tässä pikku-uutinen niille, joita Valkeen tekemiset kiinnostavat:

Helsingin Sanomien Nyt-liite uutisoi tänään yhdysvaltalaisopiskelijan keksinnöstä: silmälasin sankoihin kiinnitetystä valohoitolaitteesta. Lumiware-nimellä kulkevat ”silmälasit” on tarkoitettu samaan kuin Valkeen korvavalot: kaamosmasennuksen hoitoon. (Nykyäänhän Valkee tosin antaa ymmärtää korvavalonsa tehoavan moniin muihinkin masennuksen muotoihin sekä aikaerorasitukseen.)

Nyt-liitteen artikkelissa nostetaan Valkee esille melko suurieleisesti. Vielä kokeiluasteella olevasta Lumiwaresta povataan Valkeelle merkittävää kilpailijaa, ja toisaalta muistutetaan, että näyttö korvavalojen tehosta on varsin kyseenalaista.

Siksi onkin varsin mielenkiintoista, että alun perin Valkee Oy haki patenttia hyvin samankaltaiselle laitteelle kuin Lumiware. Valkeen tarkoituksena oli ohjata valo aivoihin nimenomaan silmien kautta – ei korvien. Patenttihakemus on tehty jo vuonna 2007.