Tietokirja: Asiantuntijan someen kuuluu vaikuttavuutta, vänkäämistä ja vastuullisuutta
Petro Poutanen ja Salla-Maaria Laaksonen: Faktat nettiin! Asiantuntijaviestintä sosiaalisessa mediassa. Gaudeamus, 2019.
Tieteentekijöitä ja muita asiantuntijoita patistellaan olemaan verkossa läsnä. Yliopistot pyrkivät saamaan lisää näkyvyyttä, ja tutkimuksen rahoittajat haluavat tutkimuksen olevan vaikuttavaa. Tiede ei voi vaikuttaa mihinkään, jos se piilotetaan julkaisuarkistoihin ja kirjastojen hyllyille. Toisaalta yleinen keskusteluilmapiiri suorastaan huutaa tutkimustietoa apuun. Kun Yhdysvaltain presidenttikin syytää julkisuuteen vääriä väitteitä toinen toisensa perään, pakkohan jonkun on ne korjata.
Sosiaalinen media voi kuitenkin olla raskas keskustelualusta tutkijoille. Se vaatii aikaa, josta on jo nyt pulaa yliopistomaailmassa. Rahoituksen hakeminen, opettaminen ja hallinnolliset työt syövät työtunteja siltä tärkeimmältä eli itse tutkimukselta. Mistä siis aika somessa pyörimiseen?
Sosiaalisessa mediassa keskustelukumppaneina eivät liioin enää ole vain kanssatutkijat tai muu akateeminen yhteisö. Viestiä pitäisi yleistajuistaa ja ylipäätään ymmärtää eri yleisöfragmenttien tarpeet. Kuinka löytää tutkimukseen näkökulmia, joissa on yleistä kiinnostavuutta? Kuinka saada viesti eteenpäin juuri halutulle yleisölle?
Somessa tutkija voi myös saada vastaansa sellaista ryöpytystä ja mustamaalausta, johon akateeminen maailma ei todellakaan ole auttanut valmistautumaan.