Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Mitä MOT unohti kertoa

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 23.9.2014 12:15

Ylen MOT-ohjelma kertoi eilen lääkärikunnan erimielisyyksistä kilpirauhasongelmien hormonihoidoissa.

Tai sellaisista ohjelma antoi ymmärtää kertovansa: aivan kuin suomalaisessa lääkärikunnassa olisi jokin isokin koulukuntaero siinä, kannattaako ihmisiä lääkitä T4- vai T3-kilpirauhashormonilla.

Tosiasiassa kyse on muutaman lääkärin hyvin poikkeuksellisesta näkemyksestä asiaan. Heidän toimintaansa on tarttunut muun muassa Valvira, joka on jo rajoittanut kyseisten lääkärien oikeuksia määrätä kilpirauhaslääkitystä. Taustalla on todellinen huoli ja tietämys vaaroista, joita annettu T3-hoito voi sisältää.

Valviran kanssa samoilla linjoilla oli ohjelmassa esimerkiksi Suomen endokrinologiyhdistys. Ei siis ole kyse ”lääkäreiden sodasta” tai ”faktojen jakautumisesta kahtia”, vaan ihan vain muutaman äänekkään vastarannankiisken toiminnasta. Faktat ja tutkimukset eivät ole heidän puolellaan.

Olisin kaivannut MOT-ohjelmaan parempaa taustoitusta näistä vastarannankiiskistä. Nyt jaksosta tuli vaikutelma, että esimerkiksi  yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi on ottanut asiakseen nimenomaan hoitokäytäntöjen muuttamisen kilpirauhasongelmissa.

Oikeastihan Somppi on ottanut asiakseen lääketieteen ja uskomushoitojen epäselvillä raja-alueilla operoimisen ja jopa eettisesti epäilyttävän toiminnan. Somppi on esiintynyt muun muassa rokotevastustajana, ja hänen osuudestaan puolentoista vuoden takaiseen Oliver-pojan tapaukseen voi lukea vanhasta postauksestani.

Samoin olisin kaivannut, että MOT:n jaksossa olisi kerrottu, millaista tahoa edustaa 13-vuotiaan tytön ”asiamiehenä” toiminut ja hänen terveydentilastaan avoimesti puhunut Merja Lindström, jonka kerrottiin edustavan Suomen Terveysjärjestöä.

Suomen Terveysjärjestö kuulostaa hyvin viralliselta, mutta tosiasiassa se on nimeään vaihtanut Suomen luontaisterveyden Liitto, joka on siis uskomushoitojen, kuten homeopatian, ja nykyään myös hyvin kovaäänisesti rokotekielteisyyden asialla. Somppi on järjestön varapuheenjohtaja.

Lue myös

Homeopaatille tarina on tärkeinHPV-rokote sai kriitikot niskaansa

Kilpirauhasasiassa ei siis ole kyse lääkärikunnan opillisista erimielisyyksistä, vaan pienen mutta kovaäänisen uskomushoitopiirin pyrkimyksestä saada asiansa taas kerran julkisuuteen. Opportunistisesti he tarttuvat milloin mihinkin pinnalla olevaan terveysaiheeseen, oli se sitten rokottaminen, kolesteroli, hiilihydraatit, masennuslääkitys tai kilpirauhanen.

MOT:lle riittää siis jatkossakin ”asiantuntijoita” juttuihinsa.

————————————————————
Aiheeseen liittyvä lisäys ke 24.9.2014:

Internetissä liikkuu väitteitä, että minä olisin anonyymisti pidetyn Roskatiede-blogin kirjoittaja. Asia ei pidä paikkaansa. Minulla ei ole blogin kanssa mitään tekemistä.  Kirjoitan kaikki blogikirjoitukseni omalla nimelläni ja kasvoillani.

Lue myös

Homeopaatille tarina on tärkeinHPV-rokote sai kriitikot niskaansa

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Miksi Fimean asiantuntija sitten sanoi että T3:sta ei ole ainakaan mitään vaaraa sen käyttäjille ja jos kerran käyttäjät saavat avun niin missä ongelma?

On käsittämätöntä, että periaatteessa tärkeä ja joskus hyviäkin jaksoja esittävä MOT turvautuu niin usein näihin kovin kapeassa marginaalissa operoiviin ”asiantuntijoihin”. Vastaavankaltaisia esimerkkkejä on ollut monissa ympäristöaiheisissa jutuissa, ennen kaikkea ilmastonmuutokseen liittyneissä.

Hannu Pietiäinen

Fimean asiantuntija yritti hieman epäselvin sanakääntein kuvailla, että aine sinällään ei ole vaarallinen, niin kuin monet muutkaan lääkeaineet eivät ole, vaan kaikki riippuu sen annostelusta.

Fimea ei nähdäkseni pitänyt T3:n käyttämistä minään ongelmana, ja kun lääketurvallisuus on Fimean duunia niin minusta tämä keissi on kyllä käsitelty.

Fimea ei nähnyt ongelmaa itse lääkkeessä. Sen käyttöön asiantuntija ei ottanut mitään kantaa. Ei ole insuliinikaan vaarallinen, jos annos on oikea ja annettu oikealle potilaalle. Nyt kyse juuri tästä.

Fimean asiantuntija sanoi mm. että on ylipäätään tullut vastaan vain kolme kappaletta tilanteita joissa T3:n käytöstä olisi jotakin ongelmaa, eli kai aika vähän jos verrataan mihin tahansa lääkkeeseen. Fimean asiantuntija mielestäni tuossa sanoi toisin sanoen sen ettei T3:n käytöstä ole mitään haittaa ilmennyt.

Ilmeisesti annostuskin on siis ollut kohdallaan.

Haittailmoitusta ei tule tehdä Fimealle, jos ongelma määräävässä lääkärissä eikä lääkkeessä eli siinä kenelle määrätty ja kuinka paljon. Siitä kyse. Ja lääkäreitä valvova elin on puuttunut. Eli ihmettelen miksi kukaan edes Fimealle ilmoittanut.

Jos insuliinista saa hypoglykemian, ei sitä ilmoiteta Fimealle vaikka siihen kuolisi. Mutta jos siitä samasta insuliinista saa allergisen reaktion, se ilmoitetaan. Selvemmin tätä ei voi enää sanoa. Ei lääkkeen lääkevaikutusta ilmoiteta Fimealle (esim tyroksiini voi aiheuttaa tiheälyöntisyyttä) vaan Valviralle, että joku on mennyt lääkkeen määräämään väärin

Jostain syystä Fimean nettisivuilla on kuitenkin palvelu josta voi ilmoittaa haittavaikutukset ym ongelmat…

Eli tässä keississä meillä ei ole Fimealle raportoituja ongelmia eikä immeisesti Valvirallekaan raportoituja ongelmia pahemmin koska Fimean mies tiesi että on vain kolme keissiä joissa on tullut ongelmia. Sitten on potilaita tuhansia ilmeisesti jotka sanoo että ne hyötyy hoidoista. Ei hallinto-oikeus turhaan Valviran päätöksiä mene kumoamaan.

Virheellinen käyttö ei ole lääkkeen sivuvaikutus joka johtuisi lääkkeestä ja pitäis ilmoittaa Fimealle, vaan annostelun virhe. Kilpirauhasen toimintaa pitää aina seurata. Liikatoiminnan oireita ja liika-annostelua ilmenee sekä T4 että T3 käytössä. Kyse on seurannasta ja sen laiminlyönnistä valviran kannalta. Tri Somppi on lääketieteen Jalovaara: usko minua ja maksa minulle niin pelastut ja ainoastaan minä tiedän totuuden. Kun karppausinto meni ohi eikä bremerhoidot lyöneet leiville, on tässä uusi hieno bisnes. Narsistinen persoona osaa manipuloida potilaat ja toimittajatkin. Kaikki muut Suomen lääkärit ovat vain ahneita ja tyhmiä lääketehtaan agentteja mutta Heikkilä-Somppi yhdistelmä myy vain omia puhtaita tuotteitaan jaloin aikein…
Masentaa katsella..

Mielenkiintoista minulle, ”luonnon-thyroidin” käyttäjälle on se, että Suomessa tuotteen saa vain Lääkelaitoksen luvalla, mutta muualla Euroopassa se on normaali reseptilääke. En ota kantaa lääkäreiden väliseen kiistaan, mutta kokemuksesta tiedän, että tiettyihin oireisiin kemiallinen thyroid ei toimi ollenkaan. Sääli, että MOT teki tällaisen iltapäivälehtijournalismimaisen jutun, kun teemassa olisi ollut paljon tukevampiakin asioita esitettäväksi.

Jutun alkupää hyvä: perusteltua kritiikkiä MOT-ohjelman jaksoa kohtaan. Lopun yleistykset mielestäni halpamaisia. Siellä annetaan ymmärtää, kuinka masennuslääkekeskustelu on tätä samaa sarjaa.

Onko tosiaan? Se mikä alkoi toukokuun MOT-ohjelmasta ja josta on ollut isoja juttuja päivä- ja iltapäivälehdissä. Mitä uskomushoitoihin liittyvää tässä keskustelussa on ollut?

Vai onko kyseessä automaatio, että kun tiedetoimittaja kuulee kriittistä keskustelua lääketieteestä hän arvelee että uskomushoidot ovat asialla?

Tama juttu se holppopolppoa on. T3-hoito ei ole uskomustiedetta, vaan tehokas ratkaisu kilpirauhasen vajaatoimintaan. Onko parempi jattaa kilpirauhaspotilaat hoitamatta ja hokea holmoja?

Tiina, toivottavasti et tarkoittanut. Kyseinen masennuslääkekeskustelua on yritetty vaientaa monella tapaa. Joidenkin mielestä vain psykiatrit ja farmakologisen koulutuksen saaneet saisivat puhua (ja koska jokainen ymmärtää että tällaisten ammattilaisten jo täytynytkin puhua keskenään, ei tarvetta keskustelulle ole).

Sitten on niitä, joiden mielestä keskustelu johtaa siihen että sairaat jättävät lääkkeensä ottamatta. Ilmeisesti pitäisi siis keskustella salassa tai sitten niin verhotusti että sairaat eivät ymmärrä.

Ja toki joitain vielä huolestuttaa, että jos keskustelija tyrkyttää itseään julkisuuteen. Huoli on erityisen suuri vastapuolta kohtaan.

Ei siis ole ihan helppoa keskustella masennuslääkkeistä. Vaikka niitä voi lääkäri määrätä 15 minuutin tapaamisenkin perusteella. Niiden määrääminen siis on onneksi helppoa, vaikka keskustelu niistä ei olisikaan.

Tiina Raevaara, kurkkaapa Suomen rajojen ulkopuolelle katsomaan niitä toimivia hoitokäytäntöjä ja tehtyjä tutkimuksia. Jos kaikki saatavilla oleva tieto aiheesta maailmalla käytettäisiin, olisi meidänkin hoitokäytännöt hyvin erilaiset nykyiseen verrattuna. Jopa Euroopassa se mainitsemasi uskomushoito, jota voidaan kutsua funktionaaliseksi lääketieteeksi kuuluu virallisen terveyskeskuksen annettaviin hoitoihin, ja siis yleisesti korvattaviin hoitoihin. Meillä on selkeä kahtiajako, kun muualla koululääketiede ja funktionaalinen lääketiede kulkevat käsikädessä toisiaan täydentäen.
Sanot, että tämä takapajula muutamine näivettyneine pätijöineen tietävät kaikesta kaiken. Luuletko, että potilaat huvikseen haluavat T3, kun sen saaminen on äärettömän työlästä ajojahdin vuoksi. Kilpirauhaspotilaat ovat yleensäkin juuri siinä kunnossa, ettei mitään ylimääräistä todellakaan jaksa.
On ihmisiä, joille vain tietyn instanssin suorittama ja tietyn rahoittama kelpaa totuudeksi. Ja kun on tietty maksaja, ovat tuloksetkin aina ennalta arvattavissa.
En ymmärrä, miksi asia on niillekin ihmisille niin tärkeä, joita se ei mitenkään kosketa eikä heillä ole tietoa tai kokemusta sairaudsta tai sen hoidosta. Ehkä on joku taloudellinen kytkös, joka naamioidaan huoleksi potilaista. Meillä on satoja erittäin huonosti hoidettuja vanhuksia, ylipainoisia ja mielenterveyskuntoutujia huonolla hoidolla. Sinne se potilashuoli todella kaivattaisiin.

En käsitä, miksi kaikki muut lääketieteen tutkimukset perustuu usein kaksoissokkokokeisiin ja ihmisillä tehtyihin lääkekokeiluihin, mutta kilpirauhasen kohdalla potilaskokemukset ja potilaan hyvinvoinnti ei olekaan mikään mittari. On vain lääkäreiden juupas-eipäs, ja ohjelmassakin sanottiin, ettei oikeaa totuutta etsitä, vaan kompromissiä. Suomessa aiheesta ei ole oikeita tutkimuksia. Monella on ongelmia maksassaan muuntaa tehokkaasti T4:sta T3:ksi, joillain se ei muunnu ollenkaan. T4 verenkierrossa isoinakaan määrinä ei tarkoita että solut ja kudokset saisivat perille myös sitä aktiivista T3-hormonia ja näin ollen ihmiset oireilevat edelleen.
Amerikassa on aika paljon enemmän lääkäreitä, spesialisteja ja tutkijoita riittää myös kilpirauhaselle. Heillä on tietoa ja hoitokokemuksia tuhansista ja taas tuhansista potilaista, koska väestöäkin on satoja miljoonia enemmän. Heillä vajaatoiminnan sisältäkin löytyy erilaisia diagnooseja, kun me tiedämme vain vajaatoiminnan…
Miksi Euroopassa muualla on viitearvot suppeammat nimenomaan vajaatoiminnan osalta kuin meillä? Meillä on niin laajat viitearvot, että lähes kaikki mahtuvat niihin ja näin ollen kukaan ei ole oireista huolimatta muuta kuin luulosairas ja tietenkin masentunut.
Miksi tätä mukamas vaarallista ainetta, jonka vaarallisuudesta ei ole näyttöä, pitäisi evätä, kun kuitenkin sokeria, aspartaamia, tupakkaa ja viinaa saa käyttää vapaasti vaikka ne ovat selkeästi osoitettu vaarallisiksi?
Mihin katosi ihmisoikeutemme? Miksi toiset ihmiset saavat puolestamme päättää oikeudestamme saada hoitoa ja parantua?
Itselläni on nyt tilanne, että on poistuttava maasta saadakseen lääkettä, joka minua auttaa ja joka minulle kuuluu. Täällä osataan olla omalle kansalle ilkeitä ja tiukkoja, mutta muuten maana niiailemme milloin EU:lle, milloin Venäjälle, milloin Natolle. Täällä on vain pimeys ja kylmyys, jotka pahentavat oireita, on sääntöä ja pykälää pykälän perään ja kaikesta maksat ylihintaa, veroilla rahoitamme paskahousuja ja koulutamme yhdenlinjan, oman ajattelukyvyn kadottaneita lääkäreitä tekemään elämästämme helvetin. Mihin itse elämän arvokkuus ja mielekkyys on kadonnut?