Blogit

Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Mitä MOT unohti kertoa

Blogit Tarinoita tieteestä 23.9.2014 12:15
Tiina Raevaara
Tiina Raevaara - avatar
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Ylen MOT-ohjelma kertoi eilen lääkärikunnan erimielisyyksistä kilpirauhasongelmien hormonihoidoissa.

Tai sellaisista ohjelma antoi ymmärtää kertovansa: aivan kuin suomalaisessa lääkärikunnassa olisi jokin isokin koulukuntaero siinä, kannattaako ihmisiä lääkitä T4- vai T3-kilpirauhashormonilla.

Tosiasiassa kyse on muutaman lääkärin hyvin poikkeuksellisesta näkemyksestä asiaan. Heidän toimintaansa on tarttunut muun muassa Valvira, joka on jo rajoittanut kyseisten lääkärien oikeuksia määrätä kilpirauhaslääkitystä. Taustalla on todellinen huoli ja tietämys vaaroista, joita annettu T3-hoito voi sisältää.

Valviran kanssa samoilla linjoilla oli ohjelmassa esimerkiksi Suomen endokrinologiyhdistys. Ei siis ole kyse ”lääkäreiden sodasta” tai ”faktojen jakautumisesta kahtia”, vaan ihan vain muutaman äänekkään vastarannankiisken toiminnasta. Faktat ja tutkimukset eivät ole heidän puolellaan.

Olisin kaivannut MOT-ohjelmaan parempaa taustoitusta näistä vastarannankiiskistä. Nyt jaksosta tuli vaikutelma, että esimerkiksi  yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi on ottanut asiakseen nimenomaan hoitokäytäntöjen muuttamisen kilpirauhasongelmissa.

Oikeastihan Somppi on ottanut asiakseen lääketieteen ja uskomushoitojen epäselvillä raja-alueilla operoimisen ja jopa eettisesti epäilyttävän toiminnan. Somppi on esiintynyt muun muassa rokotevastustajana, ja hänen osuudestaan puolentoista vuoden takaiseen Oliver-pojan tapaukseen voi lukea vanhasta postauksestani.

Samoin olisin kaivannut, että MOT:n jaksossa olisi kerrottu, millaista tahoa edustaa 13-vuotiaan tytön ”asiamiehenä” toiminut ja hänen terveydentilastaan avoimesti puhunut Merja Lindström, jonka kerrottiin edustavan Suomen Terveysjärjestöä.

Suomen Terveysjärjestö kuulostaa hyvin viralliselta, mutta tosiasiassa se on nimeään vaihtanut Suomen luontaisterveyden Liitto, joka on siis uskomushoitojen, kuten homeopatian, ja nykyään myös hyvin kovaäänisesti rokotekielteisyyden asialla. Somppi on järjestön varapuheenjohtaja.

Kilpirauhasasiassa ei siis ole kyse lääkärikunnan opillisista erimielisyyksistä, vaan pienen mutta kovaäänisen uskomushoitopiirin pyrkimyksestä saada asiansa taas kerran julkisuuteen. Opportunistisesti he tarttuvat milloin mihinkin pinnalla olevaan terveysaiheeseen, oli se sitten rokottaminen, kolesteroli, hiilihydraatit, masennuslääkitys tai kilpirauhanen.

MOT:lle riittää siis jatkossakin ”asiantuntijoita” juttuihinsa.

————————————————————
Aiheeseen liittyvä lisäys ke 24.9.2014:

Internetissä liikkuu väitteitä, että minä olisin anonyymisti pidetyn Roskatiede-blogin kirjoittaja. Asia ei pidä paikkaansa. Minulla ei ole blogin kanssa mitään tekemistä.  Kirjoitan kaikki blogikirjoitukseni omalla nimelläni ja kasvoillani.