Mitä MOT unohti kertoa

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Ylen MOT-ohjelma kertoi eilen lääkärikunnan erimielisyyksistä kilpirauhasongelmien hormonihoidoissa.

Tai sellaisista ohjelma antoi ymmärtää kertovansa: aivan kuin suomalaisessa lääkärikunnassa olisi jokin isokin koulukuntaero siinä, kannattaako ihmisiä lääkitä T4- vai T3-kilpirauhashormonilla.

Tosiasiassa kyse on muutaman lääkärin hyvin poikkeuksellisesta näkemyksestä asiaan. Heidän toimintaansa on tarttunut muun muassa Valvira, joka on jo rajoittanut kyseisten lääkärien oikeuksia määrätä kilpirauhaslääkitystä. Taustalla on todellinen huoli ja tietämys vaaroista, joita annettu T3-hoito voi sisältää.

Valviran kanssa samoilla linjoilla oli ohjelmassa esimerkiksi Suomen endokrinologiyhdistys. Ei siis ole kyse ”lääkäreiden sodasta” tai ”faktojen jakautumisesta kahtia”, vaan ihan vain muutaman äänekkään vastarannankiisken toiminnasta. Faktat ja tutkimukset eivät ole heidän puolellaan.

Olisin kaivannut MOT-ohjelmaan parempaa taustoitusta näistä vastarannankiiskistä. Nyt jaksosta tuli vaikutelma, että esimerkiksi  yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi on ottanut asiakseen nimenomaan hoitokäytäntöjen muuttamisen kilpirauhasongelmissa.