Blogit

Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Homeopatia ei rynni apteekkeihin

Blogit Tarinoita tieteestä 10.3.2014 10:03
Tiina Raevaara
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Ilta-Sanomat uutisoi jokin aika sitten, kuinka “uskomuslääkkeet tulevat apteekkien hyllyille”.

Uutinen kuulosti luonnollisesti huolestuttavalta ja herätti paljon keskustelua. Ilta-Sanomat taustoitti juttuaan sillä, että “voittojen pienentyminen ajaa apteekkeja tuotevalikoimien laajentamiseen” ja homeopatia nähdään yhtenä keinona hankkia lisää asiakkaita ja myyntiä.

Jo nyt apteekeista löytyy muutakin kuin lääkkeitä, kuten kosmetiikkaa ja ravinnelisiä. Yksittäisissä apteekeissa on ollut hyllyissä tarjolla myös homeopaattisia valmisteita.

Onko siis vaarana, että apteekeista tulee uskomuslääkinnän tyyssijoja? Pitääkö asiakkaan olla varuillaan, ettei oikean lääkkeen sijaan käteen iskettäisi pelkkää ravisteltua vettä?

Ennen kaikkea: onko homeopatian määrä apteekeissa tosiaan kasvanut?

Asiaa kysyttiin Apteekkariliiton farmaseuttiselta johtajalta Sirpa Peuralta. Yllättäen hän näki ilmiön kovin toisin kuin Ilta-Sanomat:

“Meidän näkemyksemme on, että mistään yleistymisestä ei voida puhua”, Peura kertoo. Pikemminkin on käynyt toisinpäin: Peuran mukaan 10-15 vuotta sitten oli enemmän yritystä saada homeopatiaa apteekkeihin.

Apteekkialan sisällä on puhuttu paljon apteekkien tuotevalikoimasta, ja esimerkiksi myytävän kosmetiikan määrä on jonkin verran lisääntynyt. Sirpa Peura tähdentää, että homeopaattiset valmisteet eivät ole nousseet esille keskustelussa.

Ilta-Sanomien jutussa esimerkkinä ollut Skanssin apteekki on myynyt homeopatiaa jo pitkään, perustamisestaan lähtien. Senkään kohdalla ei ole siis kyse uudesta ilmiöstä.

Itselleni oli jonkinasteinen yllätys, että apteekit eivät pääse täysin irti homeopatiasta: Osa homeopaattisista tuotteista on sellaisia, että niitä voidaan lääkelain takia myydä vain apteekeissa. Siksi apteekeilla on velvollisuus tarjota niitä tuotteita asiakkaille, jotka niitä pyytävät.

Millä tavalla Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja itse suhtautui homeopatiaan?

Tieteellistä näyttöä homeopatian toimivuudesta ei ole olemassa. Itse luokittelen homeopatian uskomushoidoksi”, Sirpa Peura sanoo. “Mielelläni jättäisin tällaisten tuotteiden myymisen joillekin muille toimijoille kuin apteekeille. Apteekkien toiminta perustuu sille, että tuotteisiin voidaan luottaa.”

(Skepsiksen videokanavalta löytyvän haastattelun teki ja kuvasi Ville Aarnikko.)