Verta, hikeä ja kyyneleitä – yhteisen hyvän vuoksi

Profiilikuva
Blogit Rajalla
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.

Maa on saanut hallitusohjelman. Tiukkaa säästökuuria, mutta myös välttämätöntä rakenteiden uudistamista on luvassa. Olen varma, että hallituksen päätökset tulevat tekemään kipeää eri puolilla yhteiskuntaa. Lukujen takana on aina ihmisiä.

Uskon, että suomalaiset ovat valmiit tiukkaankin vyönkiristykseen, kun tavoitteena on turvata kaikille hyvä yhteiskunta myös tulevaisuudessa ja jos leikkaukset koetaan oikeudenmukaisiksi kaikkien kannalta. Näyttää siltä, että tähän on pyritty esimerkiksi tuloveron kevennysten kohdentamisella erityisesti pieni- ja keskituloisiin ja toisaalta sillä, että hyvätuloisten perheiden päivähoitomaksut ilmeisesti nousevat.

Tuleva pääministeri Juha Sipilä kertoi, että painia käytiin erityisesti hyvinvointiryhmässä. Siellä on tehty kipeitä leikkauksia, esimerkiksi lapsilisien indeksien leikkaaminen merkitsee 120 M€:n lovea lapsiperheiden talouteen. Samanlainen lovi on luvassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan varassa elävien talouteen. Myös eläkkeisiin on tulossa indeksileikkauksia. Harvat lisäpanostukset menevät oikeisiin kohteisiin. On kohtuullista, että omaishoitajien jaksamista tuetaan ja lastensuojeluun panostetaan.

Hyvinvointipalveluiden alueella on myönteistä painotus ennaltaehkäisevien toimenpiteiden suuntaan. Tavoitteena on vahvistaa kokemusasiantuntemuksen käyttöä ja kumppanuutta eri toimijoiden kesken. Pidän merkittävänä, että seurakunnat tunnistetaan yhteistyökumppaneiksi, joilla on perustyönsä kautta runsaasti tietoa ja asiantuntemusta suomalaisten elämästä. Hallitusohjelmassa todetaan, että ”muutoksen perustana on kumppanuus valtion, kuntien, järjestöjen yksityisen sektorin, seurakuntien sekä työelämän toimijoiden kesken.”  Monella paikkakunnalla seurakunnat tekevätkin läheistä yhteistyötä esimerkiksi koulujen ja sosiaalitoimen kanssa.

On tärkeää, ettei hallitus aio vain leikata. Hyvinvointiyhteiskuntaa aiotaan myös uudistaa. Kaikkia kansalaisia koskettava sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus saataneen vihdoinkin toteutettua. Tämä on myöskin alueellinen tasa-arvokysymys. Työttömyysturvan varassa olevien mahdollisuutta ottaa työtä vastaan helpotetaan kannustinloukkuja purkamalla. Myös teiden ja muiden rakenteiden kuntoon saattaminen on välttämätöntä ja luo työtä.

Hyvin vaikea asia hallitusohjelmassa hyväksyttäväksi on kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaus. Kirkon tavoitteissa hallitusohjelmaan oli selkeä vaatimus kehitysyhteistyön määrärahakehityksen turvaaminen siten, että 0.7 % BKTL:stä saavutetaan viimeistään vuoteen 2025 mennessä. Vaikka tavoite 0,7 % saavuttamisesta jäi hallitusohjelmaan, on selvää, ettei sitä leikkauspolitiikalla lähivuosikymmeninä saavuteta. Vaikka Suomessa eletään taloudellisesti tiukkaa aikaa, näissä rahoissa on kysymys maailman köyhimpien perustoimeentulosta.

Hallitusneuvottelujen alkaessa spekuloitiin myös pakolaiskiintiön mahdollisesta alentamisesta. Hallitusohjelman mukaan kiintiö säilyy entisen suuruisena. Tätä voidaan pitää jonkinlaisena torjuntavoittona globaaleissa asioissa.

Verta, hikeä ja kyyneleitä on siis tiedossa. Jos nyt esitellyillä suunnitelmilla Suomen hyvinvointiyhteiskunnan selkärangan katkeaminen onnistutaan välttämään – kuten uskon ja toivon – ovat nämä uhraukset hyväksyttävissä.

Lue myös kirjoittajan aiemmat blogit:

Vaalit tulevat – mitä puolueissa ajatellaan kirkosta ja uskonnosta?

Hallituksen budjettiesityksessä muhii skandaali

Seuraa kirjoittajaa facebookissa ja twitterissä.