Voiko Sipilän toimitusministeristö myydä Nesteen arvokkaita osakkeita? Vaken johtaja: Hallituksen erolla ei vaikutusta

Vaken toimitusjohtajan mukaan pääministerin erityisavustaja on vahvistanut, että toimitusministeristö voi tehdä Vaken sijoituspäätöksiä.

Neste
Teksti
Salla Vuorikoski

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Valtion kehitysyhtiö Vake esitteli tänään suunnitelmiaan kick off -tilaisuudessaan. Konkreettisista sijoituskohteista ei kerrottu, mutta ne liittyvät tekoälyyn.

Vauhditetaan tekoälyn hyödyntämistä ja avataan liiketoimintamahdollisuuksia”, tilaisuudessa kuvattiin yhtiön suunnitelmia terveydenhuollossa ja teollisuudessa.

Voiko Juha Sipilän (kesk) vetämä toimitusministeristö päättää Vaken sijoituksista ja esimerkiksi Nesteen osakkeiden myynnistä?

Hallitus on toiminut viime perjantaista alkaen toimitusministeristönä, kun Sipilä päätti kaataa hallituksensa sote-uudistuksen epäonnistumisen takia.

Vaken toimitusjohtaja Taneli Tikka kertoi Twitterissä, että toimitusministeristöksi muuttumisella ei ole vaikutusta yhtiön toimintaan.

Tikka kertoi, että hän on saanut tiedon pääministerin erityisavustajalta ja ”yhdeltä valtioneuvoston jäseneltä”.

Suomen Kuvalehti tiedusteli oikeuskansleri Tuomas Pöystiltä, onko näkemys tullut oikeuskanslerinvirastosta.

En ole ottanut kantaa vielä suoraan mihinkään Vaken asiaan”, hän vastasi sähköpostitse.

Toimitusministeristön mahdollisuuksia Vaken suhteen Pöysti arvioi viittaamalla yleisiin ohjeisiin, joiden mukaan toimitusministeristön tulee pidättäytyä yhteiskuntapoliittisten aloitteiden tekemisestä.

Sen sijaan se on juridisesti toimivaltainen toimimaan, jos asiaa ei voida lykätä tai kyse on esimerkiksi aikaisempien päätösten toimeenpanosta.

Pöysti ilmoittaa, ettei hän halua tarkemmin pohtia asiaa julkisuudessa, koska se voi hyvinkin tulla oikeuskanslerinvirastossa esille.

Selvää vastausta ei siis saada siihen, olisiko valtion omaisuuden myynti ja sijoitusten tekeminen toimintaa, jolla vain pantaisiin toimeen aikaisempia päätöksiä.

 

Vake on ollut osa Sipilän hallituksen ”tase töihin” -hanketta. Yhtiö perustettiin eduskunnan päätöksellä joulukuussa 2016. Kehitysyhtiötä on arvosteltu muun muassa siitä, että se toimii budjettivallan ulkopuolella.

Omistusten myynti- ja sijoituspäätökset tehdään valtioneuvostossa virkamiesten esityksestä. Hallitus voi itse päättää, tulouttaako se varoja valtion budjettiin vai ei.

Toimintatapaa on perusteltu sillä, että päätöksiä tekevä hallitus nauttii kuitenkin eduskunnan luottamusta. Toimitusministeristöaika tekee asian mutkikkaammaksi, sillä hallituksen kaaduttua se ei enää nauti eduskunnan luottamusta.

Gallupeissa kärkitilaa pitävä SDP on kritisoinut Vakea muun muassa sen epäselvästä tehtävästä ja työnjaosta muiden toimijoiden kanssa. Vasemmistoliitto on säestänyt kritiikkiä. SDP:n mahdollinen vaalivoitto voi siis heittää kapuloita Vaken rattaisiin.

 

Kahden vuoden aikana Vaken teot ovat jääneet toistaiseksi visioiden tasolle. Tikka sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa 2. maaliskuuta, että Vakella on katsottuna ensimmäiset sijoituskohteiksi sopivat yritykset. Sijoituspäätöksiä aiotaan tehdä todennäköisesti tänä keväänä. Vake sai taseeseensa 90 miljoonaa euroa, kun hallitus myi Ekokemin Fortumille vuonna 2016.

Syksyllä 2017 se perusti Sotedigi Oy:n edistämään sosiaali- ja terveyspalvelujen digitalisaatiota. Sotedigi oli määrä siirtää perustettaville maakunnille vuonna 2019.

Valtiontalouden tarkastusvirasto arvosteli järjestelyitä, koska niistä ei päätetty eduskunnassa.

Joulukuussa 2018 Vake sai jättipotin, kun hallitus päätti siirtää sinne 8,3 prosenttia Nesteen osakeomistuksesta. Nykykurssilla potin arvo lähenee jo kahta miljardia euroa.

Hallitus siirsi Vakeen samalla myös Posti Groupin, Altia Oyj:n, Vapon ja Nordic Morning Oyj:n omistusta.

Vaken hallituksen puheenjohtaja on OP-finanssiryhmän entinen pääjohtaja Reijo Karhinen.

 

Lisäys kello 17: Jutun julkaisun jälkeen Vakesta otettiin yhteyttä toimitukseen ja korjattiin toimitusjohtaja Tikan lausuntoja. Vaken mukaan varmuutta toimitusministeristön toimivallasta ei ole ja jokainen päätös käsitellään tapauskohtaisesti. 

Otsikkoa muutettu kello 13.36: osakkeet-sana muutettu muotoon ”osakkeita”.

Juttua täydennetty kello 15.03, lisätty Tikan kommentteja Twitteristä.