Sipilän kummajainen: 2,5 miljardin kehitysyhtiö perustettiin vuonna 2016 – toimitusjohtajaa etsitään vasta nyt

Valtion kehitysyhtiö Vake sai vastikään myös uuden hallituksen, johon kuuluu virkamiesten lisäksi yrittäjiä ja johtajia.

Mika Lintilä
Teksti
Mikko Niemelä

Valtion kehitysyhtiö Vake on pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen luoma sijoituskummajainen, jonka pitäisi laittaa valtio-omisteisten yhtiöiden tase töihin. Käytännössä se tarkoittaa valtion vanhan omaisuuden myymistä. Tarkoitus olisi ostaa uutta ja innovatiivista tilalle.

Sipilän hallitus ei ole määritellyt Vakelle mitään erityistehtävää, eikä sillä ole myöskään strategista intressiä, kuten valtioyhtiöillä Finnairilla, Fortumilla tai Patrialla. Vaken lisäksi valtiolla on hallinnassaan sijoitusyhtiöt Solidium, Teollisuussijoitus ja Tekes. Yhtiöiden arvo on yhteensä miljardeja euroja.

Noin 2,5 miljardin arvoinen Vake on ollut toiminnassa jo tovin, mutta silti siitä tiedetään suhteellisen vähän. Kaupparekisteriin toimitettujen tietojen mukaan Vake on perustettu elokuussa 2016, mutta silti yhtiö ole toimittanut tilinpäätöstä rekisteriin.

Ensi alkuun Vakelle nimitettiin virkamieshallitus. Puheenjohtajana on toiminut valtioneuvoston kanslian (VNK) finanssineuvos Jarmo Väisänen ja hallituksen jäseninä VNK:n erityisasiantuntija Sinikka Mustakari sekä neuvotteleva virkamies Jukka Ohtola.

Vakeen on siirretty Sipilän hallituksen päätöksellä kahdeksan valtionyhtiötä: Altia, Arctia, Kemijoki Oy, Neste, Nordic Morning, Posti, Raskone ja Vapo. Siirrettävien osakkeiden arvo on ollut siis noin 2,5 miljardia euroa.