Vihreiden käsikirjoitus etenee: Haavistosta lauantaina pätkäpuheenjohtaja – palkinnoksi ministerisalkku

Julkiset kohut ja kannatuksen lasku ovat ajaneet vihreät kriisiin. Avoimuutta korostava puolue sulkee ovensa, kun puoluevaltuuskunta ryhtyy valitsemaan puheenjohtajaa.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Vihreiden pikakirjoituksella tehty suunnitelma uudesta puheenjohtajasta huipentuu lauantaina puoluevaltuuskunnan loppunäytökseen, kun kansanedustaja Pekka Haavisto, 60, valittaneen puheenjohtajaksi.

Haaviston kausi kestää kesäkuussa pidettävään puoluekokoukseen saakka.

Vihreiden näytelmä on kuin hataran käsikirjoituksen varassa etenevä farssi. Perjantaina toimittajia tavannut Haavisto kuitenkin kertoi, että mahdolliset ehdokkaat olivat tietoisia siitä, milloin kukin ilmoittaa aikeistaan.

Pelin avasi puheenjohtaja Touko Aaltoa sijaistanut varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, joka kieltäytyi. Seuraavaksi sanoi ei entinen puheenjohtaja Ville Niinistö. Pian hänen jälkeensä kieltäytyi kansanedustaja Emma Kari.

Ohisalo, Niinistö, Haavisto ja vihreiden taustavoimat pitivät huolen siitä, että kolmikosta kukaan ei joudu vaaliin toista vastaan. Vihreät halusivat erityisesti välttää asetelman, jossa vastakkain olisivat olleet Haavisto ja Niinistö.

Haaviston valinta tarkoittaa käytännössä sitä, että hänestä tulee ministeri, jos puolue pääsee 14. huhtikuuta pidettävien eduskuntavaalien jälkeen koottavaan hallitukseen. Haaviston mukaan vihreät yrittävät palauttaa puolueen luottamuksen ja pyrkivät kolmen suurimman puolueen joukkoon.

Niinistölle käsikirjoituksessa on paikka Euroopan parlamentissa. Pätkäpuheenjohtajaksi valittavan Haaviston on pyrittävä eduskuntaan, eikä ainakaan pelkästään europarlamenttiin. Eurovaalit pidetään Suomessa 26. toukokuuta.

Ohisalo puolestaan voi valmistautua vaaleihin ja puoluekokoukseen, joka valitsee Haavistolle seuraajan. Puoluekokouksen puheenjohtajakilpailussa saattaa olla enemmän kuin kaksi ehdokasta.

 

Käsikirjoituksen häirikkö on kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto, 52. Hän oli ennen Haavistoa ainoa ehdokas Aallon seuraajaksi.

Puheenjohtajan tehtävää enemmän Alanko-Kahiluotoa kiinnostaa eduskuntapaikka. Hän on Japanin Kiotossa eikä aio edes osallistua puoluevaltuuskunnan kokoukseen.

Alanko-Kahiluoto on pelannut rohkeasti.

Alanko-Kahiluoto, Haavisto ja Kari on valittu eduskuntaan Helsingistä, ja Ohisalo on toisella varasijalla. Varhainen ilmoitus saattoi säikyttää Ohisalon ja Karin, ja Alanko-Kahiluoto hyötyy puheenjohtajakilpailun saamasta huomiosta.

Julkiset kohut ja kannatuksen lasku ovat ajaneet vihreät kriisiin. Avoimuutta korosta puolue sulkee ovensa, kun puoluevaltuuskunta ryhtyy valitsemaan puheenjohtajaa.

Vihreät ottavat mallia Suomen ja muiden maiden kommunistisilta puolueilta, joissa tärkeimmät henkilövalinnat tehtiin keskuskomiteoiden suljetuissa kokouksissa. Sitä kutsuttiin demokraattiseksi sentralismiksi.

Pekka Haaviston puolen vuoden pesti palkittaneen ministerisalkulla. Farssit päättyvät usein onnellisesti.

Vihreiden farssissa on kuitenkin yksi kysymysmerkki, yleisö eli äänestäjät. Edellisen kerran Haavisto johti vihreitä 1993-1995.

Haavisto putosi eduskunnasta 1995, mutta sai palkakseen paikan pääministeri Paavo Lipposen (sd) hallituksesta. Nyt salkkua tuskin tulee, jos Haavisto jää eduskunnan ulkopuolelle.