Vihreät julistivat itselleen kotirauhan: pätkäjohtajan ykköstavoitteena on palauttaa puolueen uskottavuus

Uutisanalyysi: Pekka Haavisto on vihreiden takkavideo. Se rauhoittaa, mutta on keinotekoinen eikä lämmitä.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kansanedustaja Pekka Haaviston, 60, valinta vihreiden puheenjohtajaksi keskeyttää puolueen sisäisen myllerryksen hetkeksi. Vihreiden puoluevaltuuskunta valitsi Helsingissä lauantaina Haaviston pätkäjohtajaksi, jonka kausi päättyy 15.-16. kesäkuuta pidettävään puoluekokoukseen.

Haavisto voitti odotetusti äänestyksessä kansanedustajan Outi Alanko-Kahiluodon, 52, äänin 40-1. Alanko-Kahiluoto ei edes vaivautunut paikalle. Hän on lomalla Japanissa.

Haavisto sentään lensi Afrikasta kokouspaikalle. Alanko-Kahiluoto kertoi ajatuksistaan kokousväelle etäyhteyden avulla.

Pätkäpuheenjohtajan tärkein tehtävä on rauhoittaa puolue.

Haaviston tavoitteena on palauttaa vihreiden uskottavuus ja lakaista maton alle Touko Aallon, Fatim Diarran, Emma Karin, Olli-Poika Parviaisen ja Jani Toivolan aiheuttamat kohut, jotka ovat syöneet vihreiden luottamusta.

Toimittaja Eeva Lehtimäki luonnehti Haavistoa vihreiden takkavideoksi, joka rauhoittaa.

Takkavideo on kuitenkin keinotekoinen, eikä se lämmintä. Haaviston rauhallisuus voi tehota puolueeseen, mutta hänen pitäisi hurmata äänestäjät ja kääntää vihreiden laskeva kannatuskehitys nousuun.

Haavisto on vuosia keskittynyt kansainvälisiin asioihin.

Nyt hänen on saatava suunvuoro keskustelussa, jossa ovat mukana koko vaalikauden sisäpolitiikan yksityiskohdista kinanneet porvarihallituksen ministerit ja vasemmistojohtajat Antti Rinne (sd) ja Li Andersson (vas).

 

Huhtikuun 14. pidettävien eduskuntavaalien jälkeen vihreillä voi olla taas edessä vaikeat ajat.

Keväällä alkaa kilpailu muutamasta ministeripaikasta, ja puheenjohtajakamppailuun tulee uusia kierroksia. Toukokuussa pidettävät Euroopan parlamentin vaalit aiheuttavat myös päänvaivaa väliaikaiselle puoluejohdolle.

Haavisto saanee palkinnoksi paikan hallituksesta, jos puolue uuteen ministeristöön yleensä pääsee. Hallitukseen on liuta muita halukkaita.

Jokainen puheenjohtajaehdokas mielii ministeriksi ennen puoluekokousta. Se olisi oiva irtiotto, joka saattaisi siivittää tuoreen ministerin myös puoluejohtajaksi.

Vihreiden asema hallitusneuvotteluissa on hankala.

Haavisto joutuu vakuuttamaan muille puolueille, että vihreiden linja ei muutu puoluekokouksessa. Yksi kivulias asia voi olla Loviisan ydinvoimalan korvauspäätös, joka voi tulla seuraavan hallituksen ratkaistavaksi.

Jos uusi hallitus on koossa ennen puoluekokousta, puolueen ministeriryhmään tulee heti vaihdos, mikäli valittu puheenjohtaja ei ole ministeri.

Haaviston valinta on aikalisä. Puoluevaltuuskunta ainoastaan lykkäsi johtajaongelman ratkaisua.

Porin puoluekokous valitsee oikean puheenjohtajan. Vihreiden pörssissä noteerataan jo nyt tuttuja nimiä: Emma Kari, Maria Ohisalo, Oras Tynkkynen.