Vihreiden käsikirjoitus etenee: Haavistosta lauantaina pätkäpuheenjohtaja – palkinnoksi ministerisalkku

Julkiset kohut ja kannatuksen lasku ovat ajaneet vihreät kriisiin. Avoimuutta korostava puolue sulkee ovensa, kun puoluevaltuuskunta ryhtyy valitsemaan puheenjohtajaa.

Vihreiden pikakirjoituksella tehty suunnitelma uudesta puheenjohtajasta huipentuu lauantaina puoluevaltuuskunnan loppunäytökseen, kun kansanedustaja Pekka Haavisto, 60, valittaneen puheenjohtajaksi.

Haaviston kausi kestää kesäkuussa pidettävään puoluekokoukseen saakka.

Vihreiden näytelmä on kuin hataran käsikirjoituksen varassa etenevä farssi. Perjantaina toimittajia tavannut Haavisto kuitenkin kertoi, että mahdolliset ehdokkaat olivat tietoisia siitä, milloin kukin ilmoittaa aikeistaan.

Pelin avasi puheenjohtaja Touko Aaltoa sijaistanut varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, joka kieltäytyi. Seuraavaksi sanoi ei entinen puheenjohtaja Ville Niinistö. Pian hänen jälkeensä kieltäytyi kansanedustaja Emma Kari.

Ohisalo, Niinistö, Haavisto ja vihreiden taustavoimat pitivät huolen siitä, että kolmikosta kukaan ei joudu vaaliin toista vastaan. Vihreät halusivat erityisesti välttää asetelman, jossa vastakkain olisivat olleet Haavisto ja Niinistö.