Velkakriisi: Italia ylitti rajan - seuraava pelastettava?

Euro
Teksti
Jarmo Raivio

Italian valtion velan korko nousi tiistaina niin korkeaksi, ettei maa enää kovin kauaa pysty pyörittämään talouttaan kalliilla velalla. Suomen Kuvalehden ”saatavien sokkelo” -selvitystä tutkimalla huomaa helposti, miksi Italian ongelmista tulee hyvin nopeasti koko Euroopan ongelmia.

Italian pääministeri Silvio Berlusconi keskusteli Brysselissä 26. lokakuuta Luxemburgin pääministerin Jean-Claude Junckerin (vas.) ja Kreikan pääministerin George Papandreoun (oik.) kanssa. Kuva Eric Feferberg / AFP / Lehtikuva.


Kreikan yllättävä päätös järjestää kansanäänestys tuoreimmasta tukipaketista tyrkkäsi Italian lähemmäksi tilannetta, jossa sekin liittyy pelastettavien euromaiden joukkoon. Italian valtion velan korko nousi tiistaina niin korkeaksi, ettei maa enää kovin kauaa pysty pyörittämään talouttaan kalliilla velalla.

Italian valtion kymmenen vuoden velkakirjan korko nousi tiistaina yli kuuden prosentin. Se on eurokriisissä tähän mennessä ollut ”pakettiraja”: Kreikan lisäksi Irlanti ja Portugali joutuivat hakemaan pelastuspakettia, kun niiden velan korko nousi pidemmäksi aikaa yli kuuden prosentin rajan.

Sijoittajat vaativat sekavassa tilanteessa erittäin kovaa hintaa rahan lainaamisesta riskimaille. Italia maksaakin velastaan nyt yli kolme kertaa kalliimpaa hintaa kuin Saksa ja yli kaksinkertaista hintaa verrattuna suomalaiseen perusasuntovelalliseen.

Tähän saakka kriisimaiden kierre on katkaistu niin, että esimerkiksi Kreikka ei enää lainaa rahaa markkinoilta. Sen sijaan maata rahoitetaan euromaiden ja IMF:n lainoilla, jotka ovat paljon markkinarahaa edullisempia.

Ongelmana on se, että tähän mennessä pelastetut Kreikka, Irlanti ja Portugali ovat talouskääpiöitä verrattuna Italiaan. Suuri kansantalous merkitsee suurta velantarvetta. Nykyisiltä pelastusmekanismeilta loppuukin raha, jos niitä pitäisi käyttää velkamarkkinoilta ulos potkaistun Italian rahoittamiseen.

Esimerkiksi euromaiden ERVV-pelastusrahastossa on laskutavasta riippuen jäljellä enää noin 250 miljardia euroa, kun sen pääomasta vähennetään jo sovitut pelastuspaketit. Rahaston olisi tarkoitus riittää vuoden 2013 loppuun asti. Siihen mennessä Italia tarvitsee 465 miljardia euroa pelkästään vanhojen velkojensa uusimiseen. Eli vaikka maa tasapainottaisi taloutensa tänään eikä ottaisi enää euroakaan uutta velkaa, pitäisi jostain kaivaa vajaan kahden ERVV:n verran euroja Italian vanhojen velkojen uusimiseen.

Saatavien sokkelo

Suomen Kuvalehden ”saatavien sokkelo” -selvitystä tutkimalla huomaa helposti, miksi Italian ongelmista tulee hyvin nopeasti koko Euroopan ongelmia. Visualisaatio kuvaa, kuinka pankkien ottamat riskit muodostavat verkon, eli miten suuria riskejä esimerkiksi saksalaisilla pankeilla on eri EU-maissa.

Pelkästään saksalaispankkien riskit Italiassa ovat suuremmat kuin kaikkien verkon 15 maan riskit esimerkiksi Irlannissa. Pienetkin menetykset Italissa ovat siis pankeille suurempi ongelma kuin esimerkiksi kaavailtu 50 prosentin leikkaus Kreikan velkoihin.